U povijesti ratovanja nije bilo bitke bez kolaterlanih žrtava. Temeljno je pitanje svih bitaka tko je žrtva, tko se brani i tko je napadač te koji je motiv napada. Hrvatska nije željela niti tražila rat već je isti nametnut velikosrpskom agresijom s ciljem otimanja teritorija čiji je legitimitet unaprijed dogovoren, definiran međunarodnim sporazumima. Nepobitno je da se radilo i danas se radi o teritoriju RH. U toj agresiji srbijanske postojbe počinile su neviđene zločine nad civilnim stanovništvom i zarobljenicima s isključivim ciljem etničkog čišćenja i stvaranja etnički čistih područja pod isključivom upravom tzv. SAOK.

Gotovo iz svake obitelji koja je pretrpjela gubitak ili je prognana iz doma netko je kao dragovoljac sudjelovao u nekoj vojnoj operaciji. E sada, ja bih vrlo rado postavio pitanje ovim dušebrižnicima koji (smišljeno ili ne) iskrivljuju sliku domovinskog rata pokušavajući izjednačiti krivnju i relativizirati odgovornost agresora, kako bi postupili da je ne daj Bože njihova majka, otac, brat ili sestra ustrijeljen ili zaklan na pragu doma ili bježeći od kuće koja je u plamenu?!

 

Zločin se ne može opravdati zločinom, osvetom, ali se ljudska priroda mora shvatiti u ratim okolnostima kada prestaje razum, a u okolnostima velikosrpske agresije razum je potpuno nestao. Ne možemo danas dopustiti da ovakvi prosvjeduju za zločine koji nisu bili planski već su reakcija na ono što se prethodno događalo diljem okupiranih krajeva Hrvatske - masovni pokolji, zvjerstva, a da pri tome ne zahtjevamo jasno i otvoreno odgovornost za planski genocid nad hrvatskih stanovništvom o kojem službena politika i civilno društvo šuti!

Naprotiv, istovremeno dok ovakvi prosvjeduju, Hrvatskom se slobodno šeću protagonisti planskih krvavih pohoda i pokolja. I ne samo da šeću već participiraju u svim razinama vlasti te ponovno promoviraju huškačku "istinu" o kolektivnoj genocidnosti hrvatskog naroda baš kao i tada, 90. Kao što je VRO bila veličenstvena operacija koja se može usporediti s bilo kojom oslobodilačkom operacijom saveznika tijekom WW2 (u kojima je, nota bene broj kolateralnih civilnih žrtava bio neusporedivo veći), tako je nezamisliv i sramotan postratni obrat kojeg civiliziran svijet ne poznaje - potpuna izmjena slike o Domovinskom ratu i izjednačavanje žrtve i agresora!

Anđelko Novosel

You have no rights to post comments