Ispis
Hitovi: 865

U emisiji Radio Ogulina IZA ZAVJESE gostovala je predsjednica ŽAS-a (Ženske akcije Saborsko) Kata Sertić. Govorila je o aktivnostima žena iz Saborskog kroz udrugu u zadnjih deset godina otkada ista postoji. U emisji je naglasak stavila na etno baštinu našeg kraja koja je nestala u vihoru rata 1991. U prvom planu je bila izrada narodnih nošnji, naravno uz pomoć starijih žena koje su ih šivale i prije rata. Ja bih tu posebno spomenuo Jagu Krizmanić jednu od najzaslužnijih za poučavanje mlađih žena o izradi narodnih nošnji i o tkanju. Uz Jagu su u poučavanju sudjelovale još i pok. Marica Špehar, pok. Anka Štefanac, Bara Špehar, pok. Kata Sertić, pok. Roža Kovačić, pok. Milka Grdić i druge žene iz Saborskog. Udruženi entuzijazam mladih i iskustvo starijih su iznjedrili ove rezultate koje imamo danas.
Jedan od najvećih poduhvata udruge žena je izrada Spomen sobe Domovinskog rata u Područnoj školi Saborsko.

Udruga se bavi izradom raznih  suvenira. Radni prostor udruge žena danas je jedna prostorija ambulante koju je udruga unajmila.

Više o tome poslušajte ovdje: Iza zavjese 25.11.2021. Kata Sertić

 

Udruga žena kroz fotografije
.

 

Etno soba u Područnoj školi Saborsko, nažalost više ne postoji. Šteta!

 

Mladima je ovo bilo vrlo zamimljivo

Jeka Galović, Roža Kovačić i Kate Sertić

Ane Rankanova tovari vučiju

Za krosnama Marica Špehar

Jaga Krizmanić je satkala puno materijala i sašila puno narodnih nošnji i za odrasle i za djecu

 

Jaga Krizmanić i Helenaa Vuković

Helena Vuković, dr. Senija Bilić i Jaga Krizmanić

Dr. Senija Bilić

Štand na Plitvicama

 

Ogulin

 

Suncobrani 

Japanci u Saborskom

Ženska akcija Saborsko na svojim proizvodima ima oznaku  LIKA QUALITY

Cjelokupno područje Like obiluje prirodnim ljepotama, kulturnim znamenitostima, bogatom gastro ponudom te bogatim folklornim naslijeđem. U turističkom smislu određeni potencijali sporadično su prepoznati te turistički i valorizirani. No međutim, jedan značajniji dio turističkih potencijala nije prepoznat, odnosno ako je i prepoznat nije turistički valoriziran. Nema sustavne i cjelovite turističke valorizacije regije Lika. Sam razvoj turizma te njegova promocija na predmetnom području kroz povijest bio je često otežavana ili prekidana. Ti negativni povijesni događaji doveli su, unatoč početnom negativnom utjecaju, do očuvanja prirode i okoliša, čistog zraka, bogate flore i faune što je pozitivan čimbenik u razvoju turizma, koji danas predstavlja glavne atribute za razvoj turizma na ličkom području. Lika obiluje prirodnim ljepotama, kulturnim znamenitostima, bogatom gastro ponudom te raznim folklornim događanjima. Lika je svojevrsna ekološka jezgra Republike Hrvatske koja, osim jedinstvenih prirodnih ljepota, ima i jedinstvenu kuhinju, s namirnicama proizvedenim u ovoj ekološkoj oazi. Kako bi se istaknula iznimna kvaliteta odabranih proizvoda te se kao takvi zaštitili, razvijen je cjeloviti regionalni sustav kvalitete hrane, pića i suvenira pod nazivom Lika Quality. U tijeku je brendiranje Lika kao destinacije zaštićenih područja prirode. Krajnji cilj jeste stvaranje sustava regionalne kvalitete, koji treba doprinijeti promociji visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda kojima ova regija obiluje. Spomenuti proizvodi i usluge će se cjenovno i marketinški izdvojiti na tržištu, s namjerom poticanja većeg obujma proizvodnje i potrošnje. Obzirom na zajedničku promociju područja koristi će imati lokalno stanovništvo, lokalni poslovni subjekti koji uđu u sustav kvalitete. Na ovaj način Lika će se brendirati kao prepoznatljiva turistička destinacija pod nazivom Lika Quality. U ovom radu će se razmatrati kako Lika Quality doprinosi stvaranju prepoznatljive turističke destinacije.