Proslavljen blagdan Male Gospe procesijom i misom

I ove godine 8.rujna 2022. svečano  i tradicionalno proslavljen je blagdan Male Gospe procesijom i misom u crkvici Majke Božje od Rozarija. (Objavljeno na službenim stranicama općine Saborsko)

 

Dakle naši vrli općinari ne znaju kome je posvećena stara crkvica, spomenik kulture nulte kategorije. Crkvica Rođenja BDM

(...)

Uspoređujući stariju fotodokumentaciju s gore navedenim podacima možemo zaključiti slijedeće:

Kapela je skraćena za prostor svetišta 1925. godine (što pokazuje i kronogram na menzi) i tom je prilikom obnovljena krovna konstrukcija s pokrovom na lađi. Titular crkve bio je sv Marko.

Podatke o grobnoj kapeli nalazimo i u "putnim bilješkama" konzervatorice dr. Anđele Horvat (Kaptolski arhiv, Zagreb) od 6. VII. 1961. godine gdje navodi: "južno od ž.c. na cesti, na osami s grobljem kapela sv. Marije od Rozarija. obnovljena 1925. neispravno. U unutrašnjosti drveni tabulat s tramovima, barokne profilacije.... Na oltaru samo slika Rozarij, slab rad. Dolje slika sv. Ivan Nepomuk, primitivan rad. Desno, slika sv. Roka, primitivan, slabiji rad". Ovo je jedini opis unutrašnjosti s inventarom, a titular je izveden iz centralne oltarne slike.

Međutim, kanonski zapisnici od 22. 11. 1979. godine i 8. 5. 1988. godine spominju grobnu kapelu, a kao titular navode Porođenje Blažene Djevice Marije te posebice vizitator navodi da je "ista vrlo stara a narod je zove grčkom crkvom" (Tekst: Marinka Mužar, prof. pov. umj.)

 

Komentari  

#1 Ivan 2022-09-17 16:19
A što očekivati od neznalica ...!?
#2 Ivan 2022-09-18 06:10
Fotografije crkvice (u obnovi) su objavili na svojoj stranici bez odobrenja autora.
I ovaj slučaj potvrđuje onu narodnu "Tko laže taj i krade"
Nije ovo prvi put.

You have no rights to post comments