Dosta pouzdan popis stanovništva u Hrvatskoj vodi se u posljednjih gotovo 170 godina. Kosturna pitanja, iz popisa, nisu se značajnije mijenjala od prve popisne 1857. godine pa do danas. Pitanja su povezana, između ostalog, i sa spolnom i dobom strukturom stanovništva.

Za popisne godine starosnu strukturu stanovništva Saborskog i Blata trebalo bi ustanoviti. Donekle su poznatiji podaci za Jesenicu. U Jesenici u prethodnim popisnim godinama nisu zabilježene osobe koje su doživjele, u mjestu rođenja ili iseljeništvu, stotinu i više godina. Nedavno je, u stotu godinu života ušla, Marija Jurković. Da je stotinu godina poteško doživjeti pokazuju i podaci Državnog zavoda za statistiku u kojima se kaže da u Hrvatskoj žive 244 osobe koje imaju 100 i više godina. Nadalje, se navodi, da je očekivana starost žena u Hrvatskoj 80,7 godina, a muškaraca 73, 8 godina.
Tko je Marija Jurković i kako je živjela?
U žargonu je poznatija kao Marica Čuturilova. Maričin otac Janko Čuturilo rođen je u Dabru 1890. godine. U Jesenicu je došao kao lugar krajem Prvog svjetskog rata. Sa suprugom Stakom živio je u kući na broju 122 (Sl.1) (između kućnog broja 110 i 111 pa je ostalo nejasno zašto baš 122).

Sl. 1. Kuća u kojoj je rođena Marija Jurković

Janko i Staka imali su sedmero djece i to tri sina i četiri kćeri. Marica je po ređenju bila treće dijete, rođena 10. ožujka 1923. godine. Sedmero djece sada izgleda puno. U tadašnje vrijeme to je bila normalna brojnost. Zahvaljujući takvoj rodnosti u Maričinoj mladosti Jesenica je imala 1410 stanovnika a sada ima 46.
Marica je bila prva generacija đaka koja je krenula u novu školsku zgradu. Stara škola bila je u kuli. Seoske žene u školi u Jesenici obično i završi svoje školovanje.
Tako je bilo i s Maricom, premda je bila bistra.
Porodica Čuturilo nije imala puno zemlje na kojoj je trebalo raditi, imali su samo jednu njivu, nedaleko od kuće i vrt pored kuće. Od blaga drži jednu do dvije krave. Takvim, lakšim životom, mogle su živjeti porodice koje su imale plaću.
U Drugom ratu, Marica je ostala postrani velikih događanja, pa je i rat lakše proživjela od mnogih drugih.
Nakon Drugoga rata Čuturilova djeca su se razišla a s roditeljima je ostala jedino Marica. Ona je roditelje i dodržala. Najbliže kući ostala je Mileva (1922.- 2002.), matičarka u Plaškom.

Marica je zasnovala brak s četrdesetak godina, i dakako nije imala djece. Udala se za Nikolu Jurkovića, matičara u Jesenici. Nikola je umro dosta mlad pa Marica nije
ostala u predugačkom braku.
U kasnijem životu uglavnom je živjela sama.
Marica je korpulentna žena. Poznata je po pripravljanju ukusne hrane, veoma je uredna i nije zlobna.
Sada živi u staračkom domu u Beogradu. Troškove podmiruje naslijeđenom mirovinom.
Neki koji je povremeno posjete kažu da je još potpuno bistra i da je kadra upravljati sobom. Tako je i uplatila komunalnu naknadu općini Saborsko jer želi da je, kada za to dođe vrijeme, sahrane u Jesenici i to pored roditelja.


R. Knežević

You have no rights to post comments