Dušni dan i Dan sjećanja na policajce poginule 02. studenog 1991. godine

02.studeni 2012.godine Dušni dan i dan sjećanja na policajce poginule 02. studenog 1991. godine.

U 10 sati je započela sv.misa u crkvi sv. Ivana Nepomuka koju je predvodio fra Slavko Antunović, a kojoj su uz ostale vjernike nazočili i načelnica Općine Saborsko Đurđica Špehar, njen zamjenik Zvonko Conjar, zajedno s načelnikom Policijske postaje Ogulin Draženom Lipošćakom i izaslanstvom. Nakon sv. mise načelnik i izaslanici Policijske postaje Ogulin, u prisustvu članova obitelji poginulih policajaca i općinske uprave, obišli su grobove poginulih: Milana Čorka, Ante Kovačića, Marka Krizmanića, Jose  i Petra Matovine, gdje su paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća, poginulima odali dužnu počast. U 11 sati su se, kod spomenika žrtvama Domovinskog rata, općinskoj upravi i izaslanstvu Policijske postaje Ogulin pridružiti načelnik Policijske uprave karlovačke g. Tomislav Kotić s izaslanstvom, položili su cvijeće i zapalili svijeće, a svima poginulima vojni kapelan vlč. Andrija Markač je molio odrješenje grijeha.

Dušni dana ili Dani svih vjernih mrtvih je, najljepše je reći, svetkovina duša. Naši pokojnici su otišli "tamo", ali naša se komunikacija s njima nastavlja. Doduše, u drugom i drugačijem načinu izražavanja. Zemaljski način međusobne povezanosti zamjenjuje molitva, meditacija, a za vjernike je tu i najpovjerljivi posrednik, "onaj treći", Bog, Otac neba i zemlje. Koliko god to izgledalo neobično, upravo je na taj način razgovor s pokojnicima dublji, doživljeniji negoli je često bio u površnim i nusputnim među-osobnim odnosima za zemaljskog puta. Gotovo u pravilu svoje pokojnike više cijenimo nego kad smo bili s njima ovdje na zemlji vidljivo zajedno. Donosimo im cvijeće, svijeće, uređujemo grobove! Za zemaljskog života nismo bili uvijek tako pažljivi. I nismo uvijek svijetlili jedni drugima. U svemu tomu, u ovim tako ljudski bliskim danima svi ljudi bivaju bliži s onima koji su na drugoj obali, ovdje međusobno, samima sebi i Bogu. - na Dušni dan u crkvama se služi po nekoliko misa za sve pokojne. Gdje je to moguće mise se služe i u grobljanskim kapelama (crkvama).

Poštovanje tijela. Kod blagdana Svih svetih naglasak je na ono "svih", po cijelom svijetu, kroz svu povijest, a Dušni dan (2. studenoga) upravlja vjerniku misao više na njegovu pokojnu rodbinu, prijatelje, pretke, poznanike, sunarodnjake. Slaveći Sve svete vjernik se duhom i vjerom uzdiže u nebesku, Božju slavu, u budući, vječni život, svrhu ovozemaljskog življenja. I s tog gledišta je to sadržajem radostan blagdan. Na Dušni dan, naprotiv, vjernik daje oduška i svojoj ljudskoj, prirodnoj, zemaljskoj žalosti. Ne gubeći kršćansku nadu. Povrh toga Dušni dan budi u vjerniku - poštovanje prema čovjekovom tjelesnom, vremenitom životu, općenito prema tijelu.

Crkva je oduvijek iskazivala poštovanje svojim pokojnicima. Štoviše, častila ih je budući da su ta tijela bila posvećena sakramentima, napose krstom i euharistijom, i jer će ona kod drugog Kristovog dolaska (na Sudnji dan) uskrsnuti i biti s njim u slavi. To je vrhunac kršćanske vjere i nade koja preseže ovozemaljsko iskustvo. Upravo iz tih razloga se u Crkvi razvilo štovanje mučenika, svetaca. No nikada se nije prestala poštovati svakog pokojnika.

Više...

 

Više fotografija u fotogaleriji

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Vrijeme

Meteo postaja Biljevina
Temperatura 5.3°C
Vlažnost 96%
Tlak 1012.13hPa

Crkva sv. Ivana Nepomuka

Crkva sv. Ivana Nepomuka

Škola

Škola

Ambulanta

Ambulanta

Crkva Rođenja BDM

Crkva rođenja BDM

Križni put

Križni put

Tražilica