Otvorena prva hrvatska 'Cesta sira'

Mladen Volarić, 2. svibnja 2012. 09:38 Na imanju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Radmile i Milana Miščevića u Josipdolu službeno je otvorena prva 'Cesta sira' u Hrvatskoj. Time je ujedno i dovršena prva faza ovog projekta koji je još 2008. godine inicirala Udruga malih sirara Karlovačke županije 'Korni' sa sjedištem u Rakovici. Prepoznavši potencijal tradicije proizvodnje autohtonih vrsta sira u Karlovačkoj županiji, koji se oslanja na prvoklasno kravlje, kozje i ovčje mlijeko s tamošnjih pašnjaka, uz projekt su organizacijski i financijski stali Ministarstvo poljoprivrede, Karlovačka županija, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i jedinice lokalne samouprave. Kako je istaknula voditeljica projekta i načelnica Odjela za ruralni razvoj Poljoprivredne savjetodavne službe Višnja Magdić, raznolikost okusa i receptura kvalitetnih sireva proizvedenih u Karlovačkoj županiji proizlazi iz različitosti prirodnih specifičnosti alpskog, panonskog i kraškog područja koji se susreću i isprepliću upravo u Karlovačkoj županiji.

Generacijsku obiteljsku tradiciju i recepture u proizvodnji sira trebalo je organizirati, educirati, upoznati s najnovijim trendovima i higijensko-tehnološkim normama i zakonskom regulativom radi stjecanja certifikata o izvornosti i geografskom porijeklu, a u tome je veliku ulogu odigrala stručna pomoć, posebno stručnjaka iz Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, te Poljoprivredne savjetodavne službe. Rezultati su nakon više godina upornog rada vidljivi i nezaboravni u organoleptičko-gastronomskom smislu, spomenimo tek vrste kao što su sirevi škripavac, svježi sir, dimljeni sir, tvrdi sir i skuta, te mnoštvo varijacija s plemenitim prožimanjem s raznim začinima i ljekovitim biljem.

- Cesta sira Karlovačke županije je poseban oblik prodaje poljoprivrednih, ugostiteljskih i turističkih proizvoda sirarskog područja na kojem obiteljska poljoprivredna gospodarstva i ostale pravne i fizičke osobe, udruženi pod zajedničkim nazivom Udruga malih sirara Karlovačke županije 'Korni', nude svoje proizvode, posebice sir i druge mliječne proizvode iz vlastite proizvodnje, te razne druge seljačke specijalitete. Realizacijom ovog projekta utiremo put razvoja ruralnog područja, a posebno suradnjom s turističkim agencijama i medijima nastojat ćemo izgraditi prepoznatljivost kvalitete proizvoda koje nude ovako okupljeni i organizirani OPG-i kao dio naše sveukupne turističke ponude, kazala je Višnja Magdić. Osim što je podsjetio da su kvalitetno vino i sir kompatibilni, pa tako i vinske i ceste sira, Josip Vrbanek, predsjednik Županijsko-regionalne poljoprivredne komore Karlovačke županije, posebno je podravio ovakav način organiziranja domaćih sirara kao njihov pokušaj otimanja iz zagrljaja velikih mljekarskih sustava koji su zagospodarili našim prostorima i u čije se planove ovakva autohtona kvalitetna proizvodnja sira i ostalih tradicionalnih mliječnih proizvoda nikako ne uklapa. U prvu fazu projekta 'Ceste sira Karlovačke županije' do sad je uloženo preko 200 tisuća kuna, u čemu je udio UNDP-a 60 tisuća kuna, a u drugoj fazi najprije slijedi označavanje svih ulaza u Karlovačku županiju odgovarajućim oznakama prema proizvođačima sira, članovima Udruge Korni', te usuglašavanje tih oznaka s ostalom turističkom signalizacijom. To znači da će se, bez obzira s koje strane turisti dolazili, moći kvalitetnim sirevima, kao i vinima Udruge vinara, vinogradara i voćara 'Ozalj', moći snabdjeti kod označenih sirara, članova Udruge 'Korni' u Bencetićima u Općini Draganić, u Veselićima u Općini Ribnik, u Prkosu Lasinjskom u Općini Lasinja, u Jasenku u Gradu Ogulinu, u Josipdolu, Saborskom, u Jelovu klancu i Grabovcu u Općini Rakovica, Čamerovcu u Gradu Slunju, te u Batnozi u Općini Cetingrad. Tagovi: cesta-sira, Karlovačka-županija

You have no rights to post comments

Crkva sv. Ivana Nepomuka

Crkva sv. Ivana Nepomuka

Škola

Škola

Ambulanta

Ambulanta

Crkva Rođenja BDM

Crkva rođenja BDM

Križni put

Križni put

Tražilica