Članci

Nastavljena obnova crkvice - spomenika kulture

Ovo je već četvrta ili peta godina kako uzastopce traje obnova stare crkvice spomenika kulture "nulte" kategorije, a bilo je i godina kad se nije radilo ništa. Ove godine je Ministarstvo kulture odobrilo 100 tisuća kuna što će biti potrošeno za žbukanje unutarnjih zidova.

Obnova crkvice se odužila iz više razloga, zbog nedostatka novca, a i zbog nepravilnosti u samom početku kad je prvih cca 100 tisuća kuna koje je Ministarstvo kulture doznačilo na račun Općine Saborsko (prvi i zadnji put), potrošeno nenamjenski tako da se te godine nije radilo ništa na obnovi crkvice.

Obnova je počela tek kad je Ministarstvo kulture počelo sredstva doznačivati na račun Župe Saborsko.

Preostaje još postavljanje električnih instalacija koje će biti minimalne (samo rasvjeta), postavljanje kamenog poda i kamenog oltara kako bi se crkva dovela u stanje kad bi se mogla koristiti za održavanje misa zadušnica.

U narednim godinama je u planu žbukanje vanjskih zidova, izrada drenaže oko temelja crkve, a u konačnici i obnova kamenog zida (ograde), svi radovi se izvode po strogim pravilima konzervatorskog zavoda Republike Hrvatske.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Vrijeme

Meteo postaja Biljevina
Temperatura 15.4°C
Vlažnost 70%
Tlak 1019.66hPa

Crkva sv. Ivana Nepomuka

Crkva sv. Ivana Nepomuka

Škola

Škola

Ambulanta

Ambulanta

Crkva Rođenja BDM

Crkva rođenja BDM

Križni put

Križni put

Tražilica