Ispis
Hitovi: 476

Habsburg Empire (1869-1887) - Third Military Survey Saborsko (Saborski) u ovo vrijeme ima 1390. Na ovoj karti se vidi nova crkva sv. Ivana Nepomuka koja je izgrađena 1864. S obzirom na broj stanovnika tada je bila potrebna gradnja nove i veće crkve. Danas bi nam s obzirom na broj vjernika bila i više nego dovoljna kapelica na groblju koja predstavlja vrijedan primjer gradnje iz prve polovice 18. stoljeća koja svojim položajem, arhitektonskim oblikovanjem pod utjecajem primorskog graditeljstva i povijesnim kontinuitetom neprekinutog obavljanja kulta na istom mjestu, ima graditeljsko i kulturno- povijesno spomeničko svojstvo. U njoj su kršteni mnogi naši preci kroz vremensko razdoblje od 130 godina.

 

Borovi vrh, Matić brdo, Vršak - Donje selo, a i lokva se lipo vidi...

Saborsko Raskrižja do Funtane

Panjići, Lug, Biljevina. Uz dopuštenje vojnog zapovjednika braća Marko (1795) (Josardin otac) i Ivica (1800) (Gašparov otac) su 1834. godine sa svojim obiteljima preselili iz Saborskog 8 (Senj) i izgradili Saborsko 48 (Donja Biljevina). Na karti se vidi jedna kuća u Donjoj Biljevini što bi odgovaralo kbr. 48

Beli potoci

Sertić Poljana

MATOVINE U SABORSKOM, naseljavaju se u SENJ. U najstarijim spisima se navodi da žive u dvije kuće k.br. 8 i 9. Iz Senja se šire u Biljevinu, Kuselj i Lisinu Matovinsku kod Poljanka.

Čestica br. 1087, Staro kućište (stari k.br. 8) Senj - Saborsko

Vukovići i Lisina (Matovinska lisina) - U vukovićima i Matovinskoj Lisini se vide kuće (crvene kockice).

Gledano odozdo prema gore prva crvena kockica je kbr.48/403 gdje su se doselili moji preci po ocu, druga je kbr 8/71 takoder moji po majci (Đuranovi) za treću nisam uspio naci kbr. niti ih ima u starim dokumentima, ono sto znam je da je tu bila"lugarnica" mozda i jedan od najstarijih izgradenih objekata u Lisini koja je bila zaštićena tu su do domovinskog rata zivjeli tzv. "Brinjaci" Marko MAtovina. sa sinovima (Ivica, pok.Slavko, pok.Stipe, pok.Bozo (postar), jos su zivi Zivko, Mate i sestra Danica zadnja kockicu je tkz. "Stanic" o kojem jako malo znam navodno je bilo od nekog "Stile" od koga su moji didovi kupili te je u mojem vlasnistvu.

Mate Matovina, Poljanak.

MATIČNA KNJIGA UMRLIH: Redni broj 29, godina 1901. 18. ožujak, umro je Mate Matovina star 51 godinu iz Lisine 48. Umro je samo 11 dana prije nego što mu se rodio sin Mate (slika gore). No sin Mate je umro samo godinu dana nakon rođenja. U to vrijeme (1801.- 1901.) jedna trećina od ukupno rođenih nije dočekala punoljetnost.

LISINA se prvi put spominje u mat. knjigama umrlih 1878. godine što je znak da je naseljena, da se tu rađa, živi i umire.

PRVA STRANICA MATIČNE KNJIGE ROĐENIH:

Redni broj 30. godina 1901. 29. ožujka je rođen, a 30. ožujka kršten Mate Matovina od roditelja pok. Mate Matovina i žene mu Margarite Hodak.

Redni broj 31. godina 1901. 6. travnja je rođena, a 7. travnja krštena Marija od roditelja Stjepana Matovine i Katarine Conjar.

DRUGA STRANICA:

Mjesto prebivališta Zaborsko (Lisina) kbr. 48, kumovi i svećenik.

Mjesto prebivališta Zaborsko (Biljevina Matovinska) kbr. 75, kumovi i svećenik.

Pred kraj 19. stoljeća svećenici u matične knjige uz mjesto Zaborsko počinju upisivati i zaseoke, kao na slici iznad (Lisina i Biljevina Matovinska).

Skrada se prije zvala Crna Uvala (imam podatke iz matične knjige umrlih), a iznad Crne uvale, današnje Skrade su brda Velika i Mala Skrada. Kasnije se Crna uvala preimenovala u Skradu. Prvi stanovnici (Crne Uvale) Skrade bili su Sertići i Kovačići, jednostavno iz razloga jer im se Skrada nalazila u zaleđu, iza Sivnika i Paleža. Kasnije su se u Skradu doselili Štefanci i Grdići. 

Zaborsko (Uvala) kbr. 28

Zaborsko (Uvala - Skrada) kbr. 23

Krajem 19. stoljeća se piše Uvala, Uvala - Skrada, Uvala - Prosina, znači da su Skrada i Prosina bili satavni djelovi Uvale ...

Zaborsko (Medviđar) kbr.17, također Skrada...

Lučica, Ravni Lug

 

Ovdje sve piše