Ispis
Hitovi: 329

GOSPIĆ Uz zvonjavu zvona na gospićkoj katedrali Navještenja blažene djevice Marije na posljednji počinak ispraćen je biskup u miru mons. dr. Mile Bogović.
Zbog epidemioloških razloga Biskupijski ordinarijat je pozvao vjernike i štovatelje preminulog biskupa da pogrebni obred prate putem facebooka, dok su u katedralu ušli članovi obitelji Bogović, nekolicina svećenika koji su s preminulim biskupom usko surađivali, dok su od predstavnika jedinica lokalne samouprave sahrani nazočili samo gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i župan ličko-senjski dr. Darko Milinović.

Nakon što je molitvu izmolio preč. Marinko Miličević iz Biskupijskog ordinarijata, nad mrtvačkim kovčegom od svojeg prethodnika molitvom se oprostio biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić i zazvao mu Božji blagoslov.

 Posmrtni ostaci preminulog dr. Bogovića potom su na vječni počinak spušteni u katedralnu kriptu, podno oltara.
Svetoj misi i posljednjem ispraćaju dr. Mile Bogovića nazočili su svi hrvatski biskupi, predvođeni kardinalom Josipom Bozanićem.

Među vjernicima i u dijelu klera dr. Bogović je još za života bio spominjan kao “biskup graditelj” jer je za vrijeme svoje biskupske službe uspio obnoviti sve ratom porušene crkve u Gospićko-senjskoj biskupiji.

Kao kruna njegovih nastojanja da se od zaborava otmu mnoge žrtve i stratišta iz naše povijesti sagrađena je Crkva hrvatskih mučenika u Udbini koja je ubrzo postala nacionalno svetišta. Iza njega je ostalo i pet povijesnih knjiga, kao i stotinu stručnih članaka vezanih uz povijesti i Crkvu.

Nematerijalna baština ovoga čovjeka ogleda se u činjenici da je neumorno gradio i mostove među ljudima, ne gledajući pri tome na nacionalnost ili vjersku pripadnost onih s kojima se susretao.

 

 

 

 

 

 

Tekst: https://www.novilist.hr Foto: https://www.lika-online.com