Ispis
Hitovi: 1533

Ove zime sam primjetio puno automobila iz Sjeverne Dalmacije u prolasku kroz Saborsko, mnogi zastanu uz cestu kad ima snijega, izađu van iz automobila s djecom, i doslovno "polude" od radosti, valjaju se po snijegu, grudaju, slikaju. Tako su danas četri mlada para iz Dalmacije sa malom djecom proveli 5-6 sati na snijegu u Biljevini, sanjkali se, grudali, snimali, pravili snješka. Jednostavno su uživali u snijegu i suncu, a bili su u prolazu. Šteta što nisu bili gosti u nekom od apartmana. Mi imamo Alan (748 m/nmv) najviše brdo koje ima uvjete za zimsku rekreaciju poput sanjkanja i skijanja na kraće staze i sl., dok još nije skroz zaraslo u šumu.

Do vodospreme imamo asfaltirani put i prostor za parkiranje, ne bi puno koštalo da se uredi sanjkalište na sjeverozapadnoj padini Alana gdje se snijeg duže zadrži. Treba napomenuti i to da je vrh Alana općinska zemlja (kč.br. 3713) i u PP Općine Saborsko se nalazi u Turističkoj zoni. Koristilo bi domaćima, a lokalni iznajmljivači bi imali koristi od turista. Vrijeme korone je pokazalo da se domaći turisti u nemogućnosti odlaska u inozemne destinacije okreću domaćima.

Parcela br. 3713 "Gladni vršak" je u vlasništvu općine Saborsko. Plavim crtama je označeno područje na kojem bi se moglo urediti sanjkalište - skijalište.

PP Općine Saborsko parcela br. 3713,  T2/2 (turistička zona)

Sjeverozapadna padina Alana danas ima 30 cm snijega unatoč južini i današnjoj temperaturi od 13°C

Vrh Alana (Gladni vršak) XIV postaja križnog puta

Na vrhu se nalazi veliki križ kao XII postaja križnoga puta

Početak sjeverozapadne padine Alana

S vrha Alana se pruža prekrasan pogled na sve četri strane, a ponajprije na Saborsko i dalje duž Male Kapele prema sjeveru sve do Kleka.

 

Sredina sjeverozapadne padine Alana - trebalo bi samo proširiti stazu, odnosno posjeći borove kojih prije 25 godina ovdje nije ni bilo. Dužina staze bi bila cca 400 m.