Ispis
Hitovi: 848

OPG Matovina je orući njivu iz zemlje izorao pola granate kojom je Jugo-vojska 12.11.1991. godine VBR-om iz Poljanka granatirala područje Biljevine. Na mjestima eksplozije su nastajali krateri promjera 1.5 - 2 m, ima ih preko sto. Kalibar granate je 122 mm, vjerojatno je ispaljena iz višecjevnog lansera  BM-21 Grad (Ruski: БМ-21 "Град"), hrvatski "tuča"

Granate su padale samo 100 metara od kuća. Samo na ovom prostoru koji vidite na fotografiji je palo 4-5 granata,  geleri su letjeli sve do kuća dok je stanovništvo bilo u podrumima.

Ova je bila namjenjena ovoj kući, no srećom pala je 100 m iza ...

Srpski agresor tj. JNA je 12. studenog 1991. u ranim jutarnjim satima iz pravca Plitvica (Poljanak) počeo s granatiranjem Biljevine i Saborskog, granate su padale između Biljevine i šumske ceste koja vodi prema Rakovici, a u Saborskom su padale u polje Dolac iza kuća u Panjićima. Jeli cilj granatiranja bio odsjeći odstupnicu civilima i braniteljima prema šumskoj cesti koja vodi prema Rakovici, ili je pravi cilj bilo naseljeno područje Biljevine i početka Saborskog (Panjića). U slučaju da je cilj bio naseljeno područje onda je prava sreća što su fulali jer bi inače bilo puno više civilnih žrtava u tom djelu Saborskog.

Crvenom crtom je obilježeno granatirano područje Biljevine (slika gore) i Saborskog - Panjići (slika dolje)

Istog dana u 16 sati sa strane Kuselja u Biljevinu su ušli tenkovi, BOV i jedan kamion. Pucali su iz tenkovskih cijevi, teških strojnica i protuavionskim topom po kućama. Tad su strojnicom s tenka ubili staricu Katu Matovina (Jockanovu sestru) rođ. 1920. godine dok je stajala u svom dvorištu u Donjoj Biljevini. Čahure su bile razasute svuda uz cestu i po cesti moglo ih se lopatom zgrtati, nalazimo ih i danas 30 godina od napada. Tenkovi su imali strojnice 12,7 mm, BOV je bio naoružan protuavionskim topom 20 mm, dokaz tome su čahure koje smo našli uz cestu (slika dolje).

20 MM M 57 je zapaljiva granata (slika gore) koju su agresori koristili za paljenje drvenih kuća, štala i ostalih gospodarskih objekata. Štale - pojate i šajeri u kojima je bilo sjeno pogođeni ovakvim metkom bi se odmah zaplaili, često je sa štalama izgorila i stoka.

Možda mnogi ne znaju kolika je pomutnja nastala u Saborskom tog dana 12. studenog kad je počeo napad iz svih pravaca. Dok su tenkovi i pješadija iz Jesenice u Saborsko - Borik ulazili oko 13 sati, branitelji na Kuselju nisu znali što se događa na drugom kraju sela da se tamo već ubija i pali, pa su na položajima bili sve do 16 sati dok nisu naišli tenkovi iz pravca Plitvica, tad su se povukli u šumu.

Čahure pronađene uz rub ceste u Biljevini