Ispis
Hitovi: 890
.
Danas je blagdan Male Gospe kada se spominjemo rođenja Marijinog. Saborsko svečanije slavi ovaj blagdan u manjoj crkvi koja se nalazi u groblju i upravo nosi ovaj naziv: Rođenja BDM. Misno slavlje je predvodio župnik vlč. Bruno Lovaković, nakon što je s dijelom vjernika stigao u procesiji iz župne crkve Ivana Nepomuka.
Meni osobno jako je teško izgovoriti za ovo zdanje, koje je spomenik kulture nulte kategorije, da je to kapelica ili da je grobljanska kapela. Uistinu, ona je nešto manjih dimenzija, ali svjedno se u nju za Svi Svete smjesti oko 100 vjernika. Ali važno je znati da je ova crkva bila župna crkva Saborčana od 1726.g. i tada je bila posvećena sv. Ivanu Nepomuku. Nova župna crkva je napravljena 1864. u blizini glavnog putnog pravca, na današnjem mjestu, pa tako i čašćenje zaštitnika ili patrona župe prenosi se u novu crkvu. Tada manja crkva dobije ime Rođenja Marijinog (Male Gospe). Crkva je u Domovinskom ratu precizno pogođena granatom i dodatno su je gazili gusjenice borbenih vozila, kao i župnu crkvu. Župna crkva nije obnovljena, već je napravljena nova na temeljima stare u nordijskom stilu, skroz je to novi stil gradnje i crkva ni malo ne sliči onoj predratnoj. Ali crkva Rođenja BDM, zato što je spomenik kulture nulte kategorije, morala je biti obnovljena autentično, originalno, kažu da je to ranobarokni stil. Obnova je potrajala godinama, jer su sredstva stizala "na kapaljku". No, dočekali su to Saborčani i zadnjih godina u njoj se slavi misa na Marijine blagdane i za Svi Svete, jer je oko nje naknadno nastalo groblje.
Eto, župnik je nama u Plaškom također odredio održati misu u povodu ovoga blagdana, ali meni nekako lijepo i drago doći u Saborsko, u crkvu koja nosi ime ovoga blagdana. U crkvu čiji zidovi stoje već 300 godina (fali još 4 godine), unutar nje su se tolike generacije molile i pjevale Gospine pjesme, kao i danas, sluša se Riječ Božja i nadahnjuje Njom, kao i primjerom Djevice Marije i onom njenom: "Neka mi bude po riječi Tvojoj". Bojim se da je ovaj naraštaj daleko od riječi Njegove, i na tu nakanu često molim: za današnji naraštaj koji napušta Riječ Božju i slijedi neke druge riječi.
Tekst i foto: Josip Anušić
.
.
.

 

  

 

Fotografiju crkvice Rođenja BDM iz zraka snimio Mario Matovina