Je li to bilo jednoga dana u stoljeću sedmom, kada je prvi Hrvat krštenjem uveo narod Hrvata u krug civiliziranih naroda ondašnje Europe, koja je tek nastajala na ruševinama nekada slavnoga Rimskoga Carstva?

Ili u vrijeme dičnoga kneza Višeslava?

Ili pak u vrijeme slavnoga kneza Branimira kojemu papa Ivan VIII. još 7. lipnja 879. godine šalje pismo i blagoslov, kojim Zemlja Hrvata prvi put u svojoj povijesti dobiva međunarodno priznanje najvišeg autoriteta onoga vremena?

Je li to bilo 925. godine, kada je okrunjen naš prvi kralj Tomislav?

Ili pak u vrijeme najmoćnijega hrvatskoga kralja Petra Krešimira IV. Velikoga?

Nije to bilo tih slavnih godina.


A onda je iznenada došlo dugih skoro devet stoljeća, kada su nas bez milosti šibali vjetrovi iz svih smjerova. Vjekovi u kojima je ovaj narod teško stradao i često pod tuđim stjegovima ginuo i za tuđe interese bivao sve manjim.


No, svjetlo vjere koju je Hrvat primio u stoljeću sedmom i obećanje vjernosti Petrovu nasljedniku, dalo je snage hrvatskom čovjeku da mu kroz dugih devet stoljeća ne ugasne onaj zapretani žar pod pepelom, taj san o jedinoj Domovini. San kojega su sanjale brojne generacije ovoga naroda. Sve do XX. stoljeća.


I zato je završetak I. svjetskoga rata davao ovom narodu određene nade. Jer, pobjeda mira koja je tada počela uređivati nove države suvremene Europe, bila je i Hrvatima povijesna prilika.

Ali, nažalost, jesenje magle 1918. godine učinile su svoje.

Dakle nije to bilo niti te 1918. godine.

Nije to bilo nažalost niti u travnju 1941.

Nije to bilo niti u krvavom svibnju 1945. godine. I dugih 45 „crvenih godina“  koje su slijedile nakon toga tragičnog stradanja Hrvata.

Dijelom u poraću pobijen, dijelom raseljen, a nadasve ušutkani hrvatski narod utonuo je u “hrvatsku šutnju” dugu 45 godina.

Životni vijek još jedne fizički i duhovno osakaćene generacije Hrvata. I dijela generacije Hrvata koja se rasula po cijeloj kugli zemaljskoj, mukotrpno promičući Istinu o narodu Hrvata.

Tek maleni lahor „hrvatskog proljeća“ 1971. u Domovini, nosio je nadu slobode.

Vrijeme kada je vjerni narod Hrvata mogao samo svojem Bogu jedinomu plakati poput biblijskoga proroka Jeremije:

»Spomeni se, Gospodine, što nas je snašlo, pogledaj, vidi sramotu našu!
Baština naša pade u ruke strancima, domovi naši pripadoše tuđincima.
Siročad smo: oca nemamo, majke su nam kao udovice.
Vodu što pijemo plaćamo novcem, i za drvo valja nam platiti.
Jaram nam je o vratu, gone nas, iscrpljeni smo, ne daju nam predahnuti….
Vrati nas k sebi, Gospodine, obratit ćemo se,
obnovi dane naše kao što nekoć bijahu.
Il’ nas hoćeš sasvim zabaciti i na nas se beskrajno srditi?«

I Bog je čuo plač naroda svojega. I dao nam je taj dan koji smo stoljećima čekali.

Dan za koji smo generacijama unatrag znali da se zove – Dan državnosti.


Dan kada je napokon rođena slobodna i samostalna Zemlja Hrvata, koju smo toga dana napokon nazvali Republika Hrvatska. Vratili joj izvorno ime i hrvatska obilježja. Hrvatski stijeg, crven, bijeli, plavi s povijesnim hrvatskim grbom u sredini stijega s 13 bijelih i 12 crvenih kvadratića. Stijeg kojeg je na jarbol ispred zgrade Hrvatskog državnog sabora prvi put uzdigao Otac Domovine dr. Franjo Tuđman.
I u svojoj svemogućnosti dobri Bog nije dozvolio da to bude nekog “običnog” dana. One slavne 1990. godine, 30. svibnja bila je srijeda, tri dana pred blagdan Boga Duha Svetoga Utješitelja.

Sretni Dan hrvatske povijesti, kada je nakon Svete mise u zagrebačkoj Katedrali, ispred zgrade Hrvatskoga državnoga sabora na jarbol uzdignut povijesni hrvatski stijeg.

Dan kada je plakala cijela Hrvatska, i od boli, i od sreće, i od nade. I iz prkosa.

Dan kada je Otac Domovine dr. Franjo Tuđman na prepunom Jelačić placu u zipku koja je simbolizirala tek rođenu, slobodnu Hrvatsku Domovinu položio kruh, pero i zlatni dukat, kao simbole blagostanja, znanja i bogatstva, i koju je tada blagoslovio prvi čovjek Crkve u Hrvata naš Kardinal dr. Franjo Kuharić.
Tako je dakle u znaku zemaljskoga i nebeskoga kruha rođena naša Hrvatska Domovina.


VIŠE NA:kamenjar.com

Komentari  

#1 Ivan 2020-05-30 05:38
Sretan dan državnosti svima onima koji Hrvatsku smatraju svojom domovinom!
#2 Kapela 2020-05-30 06:25
Slazem se sa svim samo ne sa ovim sto je kamenjar napisao da je Franjo Tudjman Otac Domovine, Ne to nije nitko proglasija a ni nece ,Povjesni Otac Domovine je proglasen Dr, Ante Starcevic , pa mislim da nepismeni piskarala nemogu samo tako nekoga proglasavati sa Ocem domovine a imamo povjesnog i priznatog kroz povjest od svih vladara do sada da je jedini Otac Domovine dr, Ante Starcevic.., Hvala Uredniku Ivi na cestitki a oni koji zive u Hrvatskoj a ne priznaju Hrvatsku za svoju domovinu neka se isele iz drzave koju ne vole, Dalje dopisnik pise za povjesne simbole sto je isto laz Ukinut nam je povjesni Grb koji je na Crkvi Svetog Marka i stavljen stranacki to jest od Kralja Tomislava, i jos dodati neki rogovi a to je na zahtjev Pupavca koji proglasi Hrvatski povjesni Grb Ustaskim a vladari zdusno to prihvatise, sto nema veze sa pamecom posto je povjesni Grb star blizu tisucu godina kad se nije ni znalo za Ustanike i Ustase,Nigdje u svijetu se povjesni simboli ne mjenjaju niti povjest ,nego se samo nadopunjuje, Dakle sve nam se izokrice i nestaje ono sto je povjesno Ovaj dopisnik Kamenjara nigdje ne spomenu pravog Oca Domovine to je cista neistina od ovoga sto je ovdje napisano , Istinu trebamo pisat i postivat a nepismeni piskarala neka sebi pisu svoju povjest kako njima to odgovara,
#3 Ivan 2020-05-30 09:26
Starčević je otac domovine u ideološkom smislu (19. stoljeće), Tuđman je to proveo u djelo 100 godina kasnije.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Ante_Star%C4%8Devi%C4%87
#4 jure 2020-05-30 12:27
Dan državnosti nas Hrvata je nešto što nam mora bit u ponos i diku.Vraćat se stoljećima unatrag,a pritom negirat našega F.Tuđmana nije pošteno .Svaka čast svim velikim Hrvatima kojih se danas sjećamo,ali pravo i veliki ljudi,najzaslužniji za našu Hrvatsku jesu oni koji su poginuli u ratovima i oni koji su preživili .A ako nešto nije jasno,pogledajte i pročitajte što i kako izjavljuju predsjednik Hrvatske i njegova klika....Sram me je da strane novine prenose takvu lošu sliku o narodu koji je krvlju platio svoju slobodu.Ne položit vjenac na Tuđmanov grob o strane Z.M. je dno dna...A kako je postao to što jest,...pa izabrali ste ga....kako će vjerojatno komunisti doći na vlast..pa izabraćete ih...E to je naše jedinstvo.Govorim okvirno ,ne misleći ni na koga na našoj stranici,nadajući da će još netko čitat a ne nas par.Sretan Dan Državnosti svim Hrvatima koji se tako osjećaju.Ivane ,lipi pozdrav tebi i tvojima....LIJEPO LI JE HRVAT BITI,MAJKO HVALA TI. POZZZ IZ SLO.
#5 Ivan 2020-05-30 16:42
Da Jure, Tuđman će u hrvatskoj povijesti, pored ostalih velikana, ostati upisan velikim slovima.
Hvala ti Jure na javljanju, također pozdrav tebi i tvojima.
#6 Kapela 2020-05-31 00:43
Nebi ulazija u rasprave za ovaj dan koji je dan Hrvatske Drzavnosti kojega postujemo kao posteni Hrvati a drugo je sto je napravno u negativnom smislu to moramo sami svi priznati da se moglo puno bolje , Dakle Samo istina nas moze ujediniti a nikako polemike, Priznajmo da sno svakog rata bili umanjeni i osteceni da smo naj nizi natalitet u Europi Manjine nam nisu trebale biti u Hrvatsko zasto se to napravilo to znaju oni vladari Slovenija nema srbske manjine Ma nicije , dakle ugledajmo se sami u druge pa vidimo sto nam je napravno dobro a sto nije , Uz sve tolike zrtve moglo se postici puno drugacije i bilo bi puno bolja sloga u Hrvatskoj ovako smo ponovo dozivili onu njihovu , Zavadi pa vladaj. Budimo iskreni pa priznajmo sami sebi Ako bi danas izasao sa Povjesnim Grbom na javno mjesto bija bi kaznjen, ,Kao sto su neki stariji kaznjeni sto su u svom dvoristu podigli povjesni Barjak sa povjesnim grbom , Dakle poslije drugog svijetskog rata su nam sasjekli Kip Bana Jelacica ali nam nisu mogli ubiti duh Hrvatski a sada nam zabranise povjesni Grb ,to je ono sto mene boli naj vise, Priznajmo sami sebi da smo jako umanjeni sa stanovnistvom da je vise Hrvatskog naroda u emigraciji nego u nasoj Hrvatskoj, Egzodus Hrvatskog naroda se nastavlja jos i danas , ,Hvala. Tudjman je odma poslije Oluje za zivota svog, upisan zlatnim slovima u knjigu povjesti , tu odluku je donjela tadasnja vlada ,
#7 jure 2020-05-31 08:05
Država Slovenija ima priznate manjine -italijansku,mađarsku...rome.Pa nemože imati srbsku ,jedno ne graniče a drugo ih je malo za priznanje.Hrvata je više pa nas ne priznaju za manjinu.Na svijetu ne postoji čista država,bez drugih naroda tako da i mi to nemožemo bit.Ako kažeš da nas ima više vani nego u Hrvatskoj,pa netko nas je onda prihvatio.I imamo dosta prava.Imamo svoje kulturne domove,svoje crkve-maše na hrvatskom jeziku,družimo se njegujući našu kulturu i običaje.Ali i poštujemo države koje su nas primile.
#8 Ivan 2020-05-31 09:17
Tako je Jure ono što tražiš za sebe daj i drugima. Kamo sreće da Hrvati u Vojvodini imaju ista prava kao Srbi u Hrvatskoj, a bit će jednog dana ako Srbija misli ući u EU.
#9 Kapela 2020-05-31 23:12
Moramo razlikovati sto se zovu manjine a sto je multikultura , Dabome da sve zemlje u svijetu imaju multikulturu od drugih doseljenih naroda ali nema da se zovu manjine i vecine ,nema manjiskih stranka niti zastupnika u vladi nego samo drzavni vladari koje narod bira a nikako manjinski to je u drzavi di zivim Ima 230 naroda sa svih strana svijeta , a ne postoje manjine nego multi kulturne zajednice koje obogacuju drzavu sa svojim obicajima i kulturum , pa onda vladari kazu da sau naj bogatiji sa multikulturom svih naroda. a nitko ne kaze da okupirat djelove te drzave ili proglasavati svoima pokrainam ili voditi ratove protiv drugih , to je velika razlika bitiu manjina ili multikultura, dva razlicita pojma , Sve je to kako se zakon stavi u drzavi i kako se zakon odnosi prepa svojim drzavljanima koji se zovu po drzavi di zive i di su drzavljani a moje djete je rodjeno ovdje i ono je kako se kaze domorodac ami roditelji smo pridoslice kao multikulturna zajednica , Neki nemogu razumit razliku izmedju multikulture i imena manjina , Ponovit cu di zivim u vladu mogu uci i kandidirati se samo drzavljani a nikako manjine i ima drzavne stranke pa si biraj za koga ces glasat . to je velika razlika izmedju ove drzave i Hrvatske , a Pokojni Predsjednik je bija devedesetih ovdje i vrlo dobro je znao sistem kako djeluje i kako se gradjani ponasaju prema drzavi.Nema zakonski tudjih pisama da se trazi da se stavljaju kroz zakon sto se u Hrvatskoj trazi cirilica,
#10 Kapela 2020-05-31 23:23
Jedan Primjer. za mir u drzavi. Ovdje je jedno mjesto naselili samo Talijani i taj gradic proglasili Roma ,To je bilo 1924. godine , to su organizirali njih 12 kao predvodnici i podjelili sebi fotelje i titule , Dakle kad se to brzo prosirilo do vlade poslana je policija Pohvatala otih 12 poglavara za osam dana su bili osudjeni na vjesanje , a svi mjestani su morali doci i gledati vjesanje svoji vladara, koji su ih zaveli, dakle za osam dana su poslije suda povjesani a mjesto je ostalo i dalje pod imenom Roma, kad sam pita odkuda to ime ,onda su mi objasnili , da su ostavili to ime da bi drugi doseljenici znali istinu sto je bilo sa onima sto su pokusali cjepati drzavu , Dakle jako slicno kao sto je bilo nami sa Hrvatskom kad su takozvani srbi proglasavali svoje kraine, .Nikada poslije nitko nije pokusao to napraviti u drzavi,a sto godina Hrvatska prima agresije od istih. koja je to razlika.Bit ce toga jos u Hrvatskoj samo mozda ja necu dozivit. neki hoce.

You have no rights to post comments