Poštovani prijatelji/ce, ljubitelji prirode i ljepota Lijepe naše, planinari, rekreativci i izletnici: Pozivamo vas na druženje uz pohod i službeno predstavljanje staze IZVOR VODA pod pokroviteljstvom Općine Saborsko. Ekipa planinara entuzijasta, rekreativaca i ljubitelja Saborskog i njegovih ljepota ovoga ljeta je uredila i markirala stazu koja prolazi planinskim pašnjacima, borovim šumama i obilazi nekoliko manjih i većih izvora pitke vode, svi tako dragi i simpatični. Među njima su dva snažna vrela, Veliko i Malo vrelo, koji tvore Jesenicu ili Zelenku, kršku rijeku ponornicu. 
Staza prolazi i pokraj nekoliko povijesnih znamenitosti, spomenika u mjestu Saborsko. 
 
Cijela kružna staza ili obilaznica ima 12,9 km, i nije previše zahtjevna, možemo je klasificirati kao laka, uz dva strmija uspona, tako da je potrebna prosječna kondiciona sprema. Potrebna je osnovna planinarska oprema cipele, štapovi i sl. I ovaj puta ne morate nositi veće količine vode, tek manju bocu, jer uz put je pitka voda sa izvora. 
 
Može se preći za 3 sata, ali u praksi to traje oko 6 sati, jer ne možete samo „proletjeti”, a da ne sjednete i  uživate sa svih pet čula: slušanjem žuborenja vode, mirisu borove šume, kušanju vode, dodiru lahora i pogleda na sklad.
  
Satnica bi okvirno ovako izgledala: 
 
1. Od 9 do 10 sati okupljanje, prijave sudionika, društava i pojedinaca.
 
2. u 10 sati bi počeli skromnim programom otvaranja staze: pozdrav organizatora i načelnika općine g. Marka B., te drugih koji to žele i na kraju župnikov blagoslov i presijecanje vrpce.
 
3. 10.30 sati - početak pohoda. Prema kapelici Rođenja BDM spomeniku kulture, zatim Križevac na Alanu (748mnv) a onda spuštanje prema izvorima, manje Kuk i Veliko vrelo Ličke Jesenice ili Zelenke, tu su i kraća zadržavanja. 
 
4. Duži odmor kod Lovačke kuće na rijeci Jesenici. 
 
5. Odlazak do Malog vrela Jesenice i obližnje pećine „Lice Isusovo”.
 
6. Povratak na stazu prema Bukovači, putem su tri „vrilca”: Vejnovac, Mandino i Vrilce najizdašnije. 
 
7. Spomen obilježje poginulim mještanima u Domovinskom ratu na izlazu iz Bukovače.
 
8. Između 17 i 18 sati povratak na polaznu točku, središte Saborskog u prostorije Osnovne škole na nastavak druženja.
    
Nema kotizacije. Za hranu u školi planiramo grah i on će biti besplatan, a piće po nabavnoj cijeni zaokruženo na malo viši iznos. Za ovaj pohod bit će izrađeno i podijeljeno priznanje svim sudionicima i društvima. 
 
Oprostite na malo kasnijem slanju poziva, nismo htjeli ostavljati za na godinu ovu prelijepu obilaznicu.
Prijave s brojem sudionika i pitanjima obratiti se na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefon 098 43 42 93. Može i na facebook grupi URPI Mala Kapela (normalni čudaci). 
 
 
 
https://www.gpsies.com/map.do?fileId=gideisfdzucgyrav preuzmite gpx trag i pogledajte detaljan opis trase.
 
 

You have no rights to post comments