Na današnji dan prije 26 godina počela je završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata “Oluja” u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu. U akciji “Oluja” za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.


Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u 5 sati u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara. U sljedećim danima hrvatske snage zaposjele su državnu granicu, osigurale je i krenule u pretres oslobođenog prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. Već 7. kolovoza hrvatski ministar obrane Gojko Šušak u 18 sati objavio je završetak akcije “Oluje” u bivšim sektorima Sjever i Jug.

Operacijom “Oluja” hrvatske snage omogućile su Armiji Bosne i Hercegovine da razbije srpsku opsadu Bihaća, čime je spriječena nova humanitarna katastrofa i zločin poput genocida u Srebrenici.

Svoj veliki značaj u operaciji „Oluja“ dala je i slavna 81. gardijska bojna HV „Kumovi“ pod zapovjedništvom, tada brigadira Renata Romića. Svoj slavni ratni put Bojna je otpočela u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak kao glavna snaga te je svoju zadaću potpuno uspješno ispunila ušavši, s pridruženom bojnom iz sastava 3. gardijske brigade Hrvatske vojske, prva u grad Okučane, a potom je dijelom snaga obavila i helikopterski desant u zaleđe neprijateljskih snaga i znatno pridonijela njihovu konačnom slomu u Zapadnoj Slavoniji. Zatim sudjeluje u operaciji Ljeto ’95. u kojoj probijanjem čvrstih neprijateljskih linija na planini Šator bitno pridonosi stvaranju pretpostavki za provedbu vojno-redarstvene operacije Oluja. Nakon toga ‘Kumovi’ sudjeluju u Oluji braneći bok 4. i 7. gardijske brigade, a dijelom snaga sudjeluje u napadu.

Svoj ratni put 81. gardijska bojna završava sudjelujući u operaciji „Maestral.” Kumovi su u temelje slobodne i demokratske Hrvatske ugradili živote 21 gardista, a 169 ih je ranjeno. Kroz postrojbu su prošla 2102 pripadnika, a prestala je postojati u travnju 1996., kad je integrirana u sastav 2. gardijske brigade Hrvatske vojske Gromovi. Uz državni vrh pod vodstvom predsjednika Republike Franje Tuđmana operacijom je upravljao načelnik Glavnog stožera HV-a general Zvonimir Červenko. Zbornim područjima zahvaćenima akcijom zapovijedali su generali Ante Gotovina, Petar Stipetić, Miljenko Crnjac, Luka Džanko i Mirko Norac, dok je specijalnu policiju vodio general Mladen Markač. U znak zahvale hrvatskim braniteljima, od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza slavi se i kao Dan hrvatskih branitelja.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluje i ove se godine obilježava u Kninu uz bogat program koji je započeo već danas (srijeda), a nastavit će se sutra kada će se održati i središnji događaj proslave.

(www.icv.hr, dš, bs)

You have no rights to post comments