Danas je u Saborskom vokalni ansambl KUD-a Klek iz Ogulina održao koncert u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka.

Prve podatke o župnoj crkvi i titularu donose kanonske vizitacije biskupa Ivana Benzonija (1730 - 1745.), iz kojih se saznaje da je u Saborskom župna crkva sv. Ivana Nepomuka, te da nema područnih kapela. Župna crkva bila je sagrađena 1726. godine na ruševinama ranije crkve, a župom je 1735. upravljao Pavao Draženović, rodom iz Brinja, glagoljaš. Ista godine, pred ulaznim vratima u nazočnosti arhiđakona i generalnog vikara blagoslovljeno je zvono u čast sv. Ivana Nepomuka.

Zbog dotrajalosti stare crkve (današnja grobljanska kapelica Rođenja BDM), godine 1864. je uz cestu sagrađena nova i veća crkva posvećena istom svecu, kao jednobrodna građevina usmjerena u pravcu sjeveroistok-jugozapad. Zvonik sa stožastim završetkom bio je prostorno odvojen od lađe crkve i kroz njega se ulazilo u crkvu.

U agresiji na Hrvatsku srpski su pobunjenici 12. studenog 1991. uništili crkvu i potpuno razorili čitavo mjesto, ubili 52 mještana, a ostale protjerali.

Oslobađanjem, nakon Oluje, mjesto je obnovljeno fizički, ali na žalost ne i demografski. Na mjestu srušene crkve sagrađena je nova koju je 2003. posvetio gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović. (http://www.saborsko.net/index.php/crkva-sv-ivana-nepomuka, 9.1.2022.)

Video 1 - pogledajte OVDJE

Video 2 - pogledajte OVDJE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Josip Šibarić

You have no rights to post comments