Ovogodišnja komemoracija je bila drugačija od prethodnih, nisu se čitala imena poginulih i ubijenih, što je veliki propust. Odmah po dolasku kolone sjećanja do spomen obilježja masovne grobnice počelo se sa ceremonijom polaganja vijenaca i paljenja svijeća što je potrajalo 30-tak minuta. O tragediji u Saborskog govorio je prof. povijesti Ivan Vuković. U svom govoru je sažeo sve nevolje i strahote koje su pretrpjeli stanovnici Saborskog te 1991.  Poseban naglasak je stavio na važnost obrane Saborskog za Ogulinski kraj i Hrvatsku. Molitvu za žrtve je ispred spomen obilježja "Ranjena golubica" predvodio preč. Josip Šimatović.

Ovaj događaj je bio velika trauma za stanovništvo, velika za one koji su je osobno doživjeli, a najveća za one koji su izgubili svoje najmilije, ali i za sve one koji su tada živjeli negdje drugdje jer punih 100 dana nisu imali gotovo nikakvih informacija o svojima najmilijima, što je ostavilo veliki ožiljak na svakome od nas koji će nas pratiti do kraja života.

Sv. misu u crkvi sv. Ivana Nepomuka predvodio je preč. Josip Šimatović župnik župa Sv. Nikole na Udbini i Sv. Jurja u Podlapači, a ujedno je i čuvar nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, uz njega je na misi sudjelovalo i svima dobro poznati mons. Mile Pecić nedavno umirovljeni dugogodišnji slunjski svećenik i dekan, Mario Kralj iz Generalskog stola i domaćin vlč. Bruno Lovaković.

Kolona sjećanja je krenula u 10 sati ispred općinske zgrade u Saborskom prema spomen obilježju masovne grobnice udaljene 1.5 km.

 

 

 

 

 

Šteta je što je cijela kolona ostala na cesti umjesto oko spomenika. K spomeniku su prilazili samo oni koji su polagali vijence. Moglo je i bolje, no to je stvar organizatora (Općina i HVIDRA)

 

Majke poginulih branitelja

Izaslanik predsjednika Milanovića general ...

  

Nada Murganić i Maja Grba Buljević zastupnice u Saboru RH

 

Ministar hrvatskih branitelja i podpredsjednik Vlade RH Tomo Medved

 

Županica Katrlovačke županije Martina Furdek-Hajdin

 

Načelnik PP Ogulin Goran Vukelja sa kolegama

 

 

Danica Conjar i načelnik Općine Marko Bićanić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udruga branitelja Plitvičkih jezera na čelu s Ivicom Jandrićem

 

 

Udruga branitelja HEP-a

 

Predstavnici Hrvatskig šuma

 

 

 

 

Predstavnici OŠ Josipdol i Plaški

 

O.Š Josipdol - ravnateljica Anđelina Božičević i Josip Anušić i O.Š. Plaški ravnatelj Vlatko Kulić

 

 

 

Marica Matovina i Marija Matovina sudionice obrane Saborskog

 

Predsavnici Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić iz Ogulina s učenicima

 

 

 

 

 

 

Učenici OŠ I.B. Mažuranić iz Ogulina

 

 

1. Osnovna škola Ogulin , Ove dvije škole iz Ogulina su sa učenicima došle zajedno jednim autobusom, o svom trošku - Veliko im HVALA

 

 

 

 

Slavica Dumenčić

Jasmina Dubravčić rođ. Dumenčić s kćerkicom

 

 

 

Mile Matovina Vidin

Prof. Ivan Vuković je ukratko dočarao tragični događaj koji se zbio na današnji dan 1991. Govorio je o važnosti obrane Saborskog za Hrvatsku, pogotovo Ogulinski kraj i uopće za Hrvatsku.

 

 

Preč. Josip Šimatović predvodi molitvu kod spomenika

Spomen obilježje masovne grobnice 

 

 

 

 

preč. Josip Šimatović

 

 

 

 

Vlč. Bruno Lovaković župnik Plaškog i Saborskog, na kraju sv. mise je do neba ishvalio političare: ministra Tomu Medveda, županicu Karlovačke županije Martinu Furdek-Hajdin i našeg načelnika Marka Bićanića.

Komentari  

#1 Ivan 2022-11-12 15:34
Dok je voditelj protokola čitao uzvanike i goste, imali smo priliku čuti da su nam ove godine stigli, ne samo domaći, već i gosti iz susjedne nam države "Hercegovine"...???
#2 marko 2022-11-13 04:57
Hvala Ive na vako lijepima slikama iz nasega volenoga Saborskoga Ovdje se nema sto komentirati ova licanam sve govore kolika je tuga i bol
#3 Ivan 2022-11-13 05:24
Ispod slika nedostaju imena, negdje ću još napisati one koje poznajem, a većina će ostati "bezimena". Nažalost jer nemam podatke tko je sve bio, a više od pola prisutnih su prilazili spomeniku kako je tko stajao u redu za polaganje vijenaca
#4 Ivan 2022-11-13 10:18
Svih ovih godina je bilo raznih verzija događaja u Saborskom te tragične 1991.godine, bilo je preuveličavanja broja poginulih i ranjenih (Luka Hodak), bilo je govora da je Saborsko bilo u okruženju od "krvavog Uskrsa" (Marko Bićanić), pa sve do toga da su neprijatelji tenkovima "preorali" naša groblja (Ivan Strižić)...!?

Ove godine smo po prvi put čuli pravu istinu, o događajima u Saborskom od 5. kolovoza do 12. studenog 1991. godine, iz usta našeg Ivana Vukovića profesora povjesti.

Njegov govor možete preslušati na: https://web.facebook.com/watch/?v=634856185033906
#5 Ivan 2022-11-13 21:23
U tekstu sam ublažio svoj prvotni stav o protokolu i samoj komemoraciji, zato što mi se javila jedna draga i mlada osoba koja je i sama ostala bez oca kao dijete, a igrom slučaja je sudjelovala u sastavljanju protokola, radeći s najboljom namjerom malo je pogriješila.
Nikakvog problema nebi bilo da su najprije pročitana sva imena žrtava jer, pa onda Ivanov govor.

Koji je smisao komemoracije ako ne čitaju imena žrtava u ime kojih se održava komemoracija ...???
#6 Ivan 2022-11-15 08:17
Najdostojanstvenije i s punim pijetetom imena žrtava je prijašnjih godina čitala Kata Sertić, čak je čitala i svoje pjesme koje je znala napisati za tu prigodu, kasnije (kad se Kate povukla u stranu) je sve bilo "odrađivanje" na brzaka, sve do ove godine kada čitanja uopće nije bilo.
Spomen soba koja je posvećena poginulim braniteljima i ubijenim civilima koju je napravila Udruga žena (ŽAS) na čijem je čelu Kata Sertić, ove godine nije bila u protokolu razgledavanja - zaobiđena je.
#7 Ivan 2022-11-16 10:38
Već sam negdje napisao da su oni koji vode našu općinu NEPISMENI, to se pokazalo i ove godine prilikom obilježavanja 31. godišnjice pada Saborskog kod sastavljanja protokola.

Neznam kako su računali da će kolona od nekoliko stotina ljudi koja je ispred općine krenula u 10:00, za sat vremena preći 1.5 km, položiti vijence kod spomenika, održati nekoliko govora, molitvu i stići na sv. misu u 11:00 ....?
To bi bilo izvedivo da se nije pješačilo u koloni od Općine do spomenika, već da je bilo kao prijašnjih godina kad je kolona kretala od crkve.

Pješačenje je trajalo 25-30 min., polaganje vijenaca i paljenje svijeća još 30-tak min, govori koji su bili predviđeni protokolom; skraćena verzija govora Ivana Vukovića 5 min./ govori Min. Medveda i načelnika Općine 15-tak min. (koje su kada su se zbrojili izbacili iz protokola), + molitva preč. Šimatovića.
Sve skupa cca sat i pol.

You have no rights to post comments