Naše lijepo i nevino slavlje župnog patrona župe Plaški. U miru se okupili i slušali svetu misu, u miru se podružili i razišli na kraju. Kako je i normalno za ovaj dio godine, bilo je jako vruće, preko 30 stupnjeva, no, to nije spriječilo iskrene štovatelje svetih Ane i Joakima da hodočaste u Plaški u velikom broju i zajedno s Plaščanima proslave zaštitnike župe. Mnogo ih je pristiglo osobnim automobilima iz okolnih župa: Modruš, Josipdol, Cerovnik, Oštarije, Zagorje, Ogulin, naravno i s malo većih nadmorskih visina iz Saborskog, te u manjem broju iz Zagreba i drugih mjesta.
.
Propovjednik, dr.sc. fra Ante Bekavac, do maksimuma je zaokupio naše misli rasvjetljujući nekoliko aktualnih tema upravo kroz prizmu svetih Ane i Joakima. Naravno, središnja misao je brak i zaštita života od začeća do prirodne smrti u Božjem naumu i ono devijantno što se danas može čuti i vidjeti. Vrlo jednostavan rječnik i zorni primjeri doprli su do svih, a nadamo se da je u tolikoj mjeri da će to dugo pamtiti i o tome dugo promišljati.
.
Što se tiče ponude sadržaja i ugostiteljske ponude prije i nakon mise, toga nije bilo osim tri štanda sa suvenirima: Ženska udruga Saborsko, Udruga Katarine iz Josipdola, te Turistička agencija Klek.
No, hodočasnici nisu bili zakinuti za bilo koju potrebu i još k tomu besplatno. U Plaškom svake godine župnik i vjernici pripreme piće, kolače i pite za hodočasnike sa strane, a zadnje dvije godine misari budu počašćeni i s janjetinom iza mise. Ove i prošle godine župnik je 3 janjca koje je dobio od OPG Aščić dao da se ispeku na ovaj dan i podijeli narodu koji hodočasti. Nakon svega: mise, čašćenja nakon mise i druženja uz jelo i piće, ispunjena srca i duše, okrijepljena duha i tijela, povratak svojim kućama i u svakodnevicu.
.
Koncelebrirano misno slavlje predvodio je fra Ante Bekavac, župnik iz Tonja, u zajdništvu s još šest svećenika: župnik fra Draženko, vlč. Željko Blagus župnik iz Zagorja i dekan ogulinski, pop Ante iz Oštarija, fra Petar iz župe Ogulin II., fra Branimir i fra Zoran iz zagrebačkog samostana.
Pjevanje na misi predvodio je orguljaš Mario Lovnički kojem se pridružio sav okupljeni puk.
 
.
Proslavi sv. Ane svake godine prisustvuje načelnik Općine Plaški Pero Damljanović i njegov zamjenik Ivo Šego, a ovo mu je drugi mandat nadam se da će ovaj dvojac još dugo biti na čelu Općine Plaški jer je su mladi i perspektivni.
.
.
.
 
.
.
Štand Ženske akcije Saborsko
.
.
.
.
Većina Katolika u Plaškom su Hrvati iz Bosne
.
.
.
Tekst i foto: Župa sv. Ane

You have no rights to post comments