Križni put

KRIŽ

Dva kraka jačeg drveta, jedan dulji, drugi kraći, prilagodbom za razapinjanje ljudi, spojeni u jedno - križ - od početka, iz razdoblja feničkih vremena služe za sramotno i mučno ubijanje čovjeka.

U Rimskom Carstvu umiranjem na križu mogao je biti osuđen čovjek koji nije rimski građanin, a počinio je teško krivično djelo, npr. izdajnik carstva. God. 71. pr. Kr. je, primjerice, od Rima do Napulja na križeve obješeno tisuće gladijatora nakon što je ugušena njihova pobuna.

Među mnogima koji su izgubili svoj život na tako mučan, sramotan i okrutan način je i Isus iz Nazareta. Po pripadnosti Židov, osuđen među glavarima svojih sunarodnjaka, uhvaćen je i doveden na sud u Jeruzalem, pred rimskoga upravitelja Poncija Pilata. Perući ruke na tome procesu, Pilat je htio iz njega izići. Predao je Nazarećanina onima koji su ga već osudili na sramotnu smrt vješanjem na križ.

Isus uzima svoj križ, koji su mu namijenili njegovi sunarodnjaci, uz znoj, krv, padove i ustajanja; bez psovke na ustima i mržnje u sebi tješi one koji ga prate, susreće majku, iznosi križ na Kalvariju i potpuno predan smrti odlazi.

Isusov križ imao je sve što i svi drugi križevi: napravljen za osuđenoga, postavljen na vidno mjesto s natpisom iznad glave... Poznavan od mnogih sunarodnjaka zbog najrazličitijih djela, koja su uvijek unosila svjetlo u život, i sada gledan kako prima svoj križ, nosi ga do odredišta i kako umire na njemu, probudio je duše i misli u mnogim srcima. Mnogi su se ponovo pitali: »Tko bijaše ovaj?« A neki su izustili: »Ovaj doista bijaše Sin Božji.«

Unatoč tim divnim svjedočenjima o Nazarećaninu, sve bi to nestalo sa smrću svjedoka da nije taj isti Mladić stupio živ među svoje poznanike: Ustao je iz mrtvih!? On je Uskrsli!

Otada križ više nema isto značenje. Križ je postao najprepoznatljivijim znakom među onima koji se napajaju Duhom Nazarećanina ne skrivajući čuđenja i pitanja. Križ je postao znakom života koji odiše teškoćama i složenošću, ali je prihvatljiv jer obiluje motivima, smislom i snagom. Križ je postao kut koji pomaže da se isti život vidi drugačije. Križ ima to značenje jer označava Uskrsloga koji nas uvodi u drugačiji vidik života.

Sam po sebi križ nema drugoga značenja od onoga koje mu je od početka dano: mučno pogubilište čovjeka. U križu nije spas čovjeka. Spasenje čovjeka je u Uskrslome koji je baš po križu i unatoč križu pokazao da je Spasitelj čovjeka.

Branitelji Saborskog postavili su ovaj križ na brdu Alan pored sela, a na prijedlog fra Slavka Antunovića našega župnika, mještani Saborskog napravili su postaje križnog puta od masovne grobnice do vrha brda. Prva misa i blagoslov križnoga puta održani su 10.9.2006 na kojoj je sudjelovao gospićko senjski biskup m. Mile Bogović. Na križnom putu sudjelovali su mnogobrojni Saborčani i oni koji žive u Saborskom i oni koji su došli izvana. Nakon mise održan je domjenak. Ovaj križni put izgrađen je u čast svim poginulim Saborčanima u obrani domovine u svim ratovima do sada.

KRIŽNI PUT 2006.

Biskup dr. Mile Bogović je predvodio prvu misu kod velikog križa na brdu "Križevcu" u rujnu 2006. kojom prilikom je blagoslovio Križni put.

Fra Robert Jolić među vjernicima 2006.

KRIŽNI PUT 2007.

4. postaja Križnog puta kod kapelice Rođenja BDM koja je tad 2007. još bila u ranoj fazi obnove

2007. Križni put i sv. misu predvodio je fa Slavko Antunović

KRIŽNI PUT 2008.

Križni put i sv. misu je predvodio fra Slavko Antunović

KRIŽNI PUT 2009.

Sv. misu je predvodio vlč. Marinko Miličević, bila je to njegova Mlada misa

KRIŽNI PUT 2010.

Misu, nakon Križnog puta 2010., na Alanu kod predvodio je pop Ante Luketić, prvi puta pod natkrivenim oltarom, slika gore.

Poslije pobožnosti Križnoga puta i sv. mise na otvorenom već tradicionalno slijedi ručak i druženje za sve sudionike, na slici fra Slavko, pop Ante i načelnica Đurđica.

Fra Slavko Antunović i pop Ante Luketić nakon pobožnosti Križnog puta 2010./ Veliki križ i kapelica

 

KRIŽNI PUT 2011.

U pobožnosti Križnoga puta su sudjelovali i policajci Policijske postaje Ogulinske

Sv.misu je predvodio mnsg. Tomislav Rogić dekan Ogulinski

Zajednički ručak

Saborčanke u narodnim nošnjama

Križni put 2012.

Zbog lošeg vremena po prvi put od 2006. križni put održan u crkvi

Križni put 2013.

Križni put 2014.

 

 

You have no rights to post comments

Vrijeme

Meteorološka postaja "Biljevina" - Saborsko
Temperatura Temperatura 12.5 °C
Vlažnost 20 %

Crkva sv. Ivana Nepomuka

Crkva sv. Ivana Nepomuka

Škola

Škola

Ambulanta

Ambulanta

Crkva Rođenja BDM

Crkva rođenja BDM

Križni put

Križni put

Tražilica