Samoubojstvo

1852. god. 23. studeni, / "Ubil sam sebe iz puške neuredni stari Markan Vuković i odmah umrl" / dob - 80 godina, / uzrok smrti  "Zločesta pamet" / sakramenti - "... retko seje ispovidal" / mjesto ukopa - "pokopan izvan groblja", / "Svidočim - župnik" (... iz matične knjige umrlih)

Za onoga tko bi sam sebi oduzeo život svećenici u prijašnja vremena nisu držali obred sprovoda, a pokojnik bi bio pokopan izvan groblja ili u groblju ali odvojen od ostalih.  

  
Međutim, danas se smatra da u trenutku samoubojstva osoba ipak nije svjesna onoga što čini i upravo iz toga razloga Crkva danas obavlja sprovod krštenima koji oduzimaju sebi život i za njih služi svetu misu. Ovdje treba istaknuti da sprovod nije sakrament kao što su krštenje, krizma, sveta misa i drugi, nego molitva Crkve za pokojne. Teško je dokučiti što se u čovjeku prelomi da posegne za tako teškim činom samoubojstva. Nismo suci i ne smijemo suditi, jer jedino milosrdnom Bogu pripada sud, a mi možemo, i dužni smo moliti za takve i jedni za druge.

 

"Thoma sin zakoniti Jose Collnera opal iz drveta i zatim preminul odmah" / star 13 godina, / ubil se u glavu i umrl, / nije bio ispovidjen, / pokopan u ... groblju, / Nikola Protulipac župnik.

Pregledom knjige umrlih druga polovica 19. stoljeća našao sam da je bilo više slučajeva smrtonosnih padova s drveta što povezujem s pribavljanjem imele koja je služila kao hrana za stoku. I sam sam se u svojoj mladosti penjao u vrhove jela i skidao imelu. Bio je to opasan posao jer smo se penjali bez ikakvog osiguranja. Na sreću nitko nije stradao u moje vrijeme (70-tih) penjući se na visoke jele.

You have no rights to post comments