Svud je poć', al' je kući doć'. Danas mi je, poslije Plitvičkih jezera, na red došla moja Biljevina. U 18. stoljeću na Austro-ugarskim kartama nalazim naziv Billevine, u 19. stoljeću u crkvenim knjigama Biljevina Matovinska, u 20. stoljeću Donja i Gornja Biljevinu, a danas Biljevina, iako na topografskim kartama još uvijek postoji D. i G. Biljevina. Vrijeme je od ranog jutra bilo sunčano i bez vjetra. Jutros je na meteo postaji "Biljevina" u 02:53 izmjereno -9.9°C, a najviša dnevna je izmjerena u 12:25 od 3°C. Ove dvije kuće pripadaju Donjoj Biljevini.

Pošto su danas objavljeni prvi neslužbeni podaci o popisu stanovništva u Hrvatskoj 2021. godine, ja ću objaviti neke podatke za Biljevinu.

U obadvije Biljevine, u 16 stambenih objekata, živi 21 osoba (19 Matovina i dvoje Vukovića). Od tog broja 9 osoba živi u tri stana u zajedničkoj kući na adresi Biljevina 21.

Također treba napomenuti da u 3 obnovljene kuće u Biljevini nije bilo stalnih stanovnika nakon obnove, jedna kuća nije nikada dovršena jer je vlasnica umrla u tijeku obnove. Nakon obnove je sagrađena jedna kuća za apartmane Matovina, Biljevina 21 i dvije vikendice u Gornjoj Biljevini Mate Matovina i pok. Adam Vuković, tako da je u Biljevini ukupan broj kuća 19, u prosjeku jedan stanovnik po kući, a u prijašnja vremena, prije 50-tak godina su bile pune kuće čeljadi, velike i male, stare i mlade.

 

U 2021. smo ostali bez dva stanovnika, umrli su bračni par Matovina Toma rođ. 1930. i Matovina Ana rođ. 1933., a iz Kraljevice su se doselili Mile i Bosiljka Matovina, tako da smo u 2022. ušli s istim brojem stanovnika kao na početku 2021.

Imamo četri stalno zaposlene osobe (1 HEP - Ogulin, 1 METIS - Ogulin i 2 Etno šindra, Saborsko), dvoje sezonaca u NP Plitvička jezera. Imamo jednu osobu (univ. bacc. phys - prvostupnik fizike) trenutno zaposlenu u Rijeci. Imamo OPG Matovina koji se bavi iznajmljivanjem apartmana, proizvodnjom sira, meda, krumpira, jaja, izradom drva za ogrijev, pilanjem trupaca i dr.). Imamo 9 umirovljenika, tri nezaposlene osobe (domaćice) i jednog đaka maturanta.

Što se tiče nataliteta u mojoj Biljevini je "katastrofa" već se 18 godina nije rodilo niti jedno djete, a u zadnjih 10 godina je umrlo najmanje 6 osoba.

Od blaga danas u Biljevini trenutno ima 5 krava u dva obiteljska gospodarstva, jedan konjić (polu-poni), dvije crne ovčice, nešto zečeva, poneka kokica i 40-tak košnica pčela u tri pčelinjaka. Od kućnih ljubimaca u Biljevini imamo 6 pasa i nepoznat broj mačaka.

(Stanje na dan 14. siječnja 2022. godine)

Donja Biljevina

D. Biljevina - zimski snimak iz zraka

Cijela Biljevina (ne vide se dvi-tri kuće) - jesenski snimak iz zraka

Komentari  

#1 Ivan 2022-01-15 20:16
Eto to je moja Biljevina - Biljevina Matovinska.
#2 Kapela 2022-01-16 06:39
Ej IVE... Bit ce uskoro jos Manje svakim danom oto zero sirotinje stari i umire a podmladka ni na vidiku, Eto ponovo moram reci Da smo samo sebi krivi sa vladarima izdaicam sve od 1945 sve do danas,Mozda neki se nece sloziti zato sto su izapranog mozga pa nece priznati istinu . , kad nam takozvani srbin Pupavac djeli zakon i kad je on devedesetih odma dobija sve ovlasti i bija savjetnik tadasnjeg Predsjednika Eto ovaj HDZ zvani nastavlja politiku iz devedesetih a posebno Poslije Oluje di se djelile abolicije ne pitajuc Nase heroje Branitelje i generale vladari sami donosili svoje udbaske odluke kad su Branitelji oslobodili ajmo reci Hrvatsku od agresora , Pogledajmo mnoga Hrvatska sela ostase [pusta razorena ne obnovljeno rastjerano ponovo po svijetu I sto smo dobili sa masovnim zrtvam domoljuba, devedesetih Samo sveto ime Hrvatsko bez povjesnog Grba zabranise nam udbaski v;ladati, Isto kao kad su nam skinuli Kip Bana jelacica 1947, Sto je gora dali Kip Bana Jelacica ili Povjesni Grb star tisucu godina, Ne, necu dalje Zivim daleko od Hrvatske polak stoljeca i dusa me boli kad sve citas sto se radi od Hrvatskih sela i sirotinje .

You have no rights to post comments