Svud je poć', al' je kući doć'. Danas mi je, poslije Plitvičkih jezera, na red došla moja Biljevina. U 18. stoljeću na Austro-ugarskim kartama nalazim naziv Billevine, u 19. stoljeću u crkvenim knjigama Biljevina Matovinska, u 20. stoljeću Donja i Gornja Biljevinu, a danas Biljevina, iako na topografskim kartama još uvijek postoji D. i G. Biljevina. Vrijeme je od ranog jutra bilo sunčano i bez vjetra. Jutros je na meteo postaji "Biljevina" u 02:53 izmjereno -9.9°C, a najviša dnevna je izmjerena u 12:25 od 3°C. Ove dvije kuće pripadaju Donjoj Biljevini.

Pošto su danas objavljeni prvi neslužbeni podaci o popisu stanovništva u Hrvatskoj 2021. godine, ja ću objaviti neke podatke za Biljevinu.

U obadvije Biljevine, u 16 stambenih objekata, živi 21 osoba (19 Matovina i dvoje Vukovića). Od tog broja 9 osoba živi u tri stana u zajedničkoj kući na adresi Biljevina 21.

Također treba napomenuti da u 3 obnovljene kuće u Biljevini nije bilo stalnih stanovnika nakon obnove, jedna kuća nije nikada dovršena jer je vlasnica umrla u tijeku obnove. Nakon obnove je sagrađena jedna kuća za apartmane Matovina, Biljevina 21 i dvije vikendice u Gornjoj Biljevini Mate Matovina i pok. Adam Vuković, tako da je u Biljevini ukupan broj kuća 19, u prosjeku jedan stanovnik po kući, a u prijašnja vremena, prije 50-tak godina su bile pune kuće čeljadi, velike i male, stare i mlade.

 

U 2021. smo ostali bez dva stanovnika, umrli su bračni par Matovina Toma rođ. 1930. i Matovina Ana rođ. 1933., a iz Kraljevice su se doselili Mile i Bosiljka Matovina, tako da smo u 2022. ušli s istim brojem stanovnika kao na početku 2021.

Imamo četri stalno zaposlene osobe (1 HEP - Ogulin, 1 METIS - Ogulin i 2 Etno šindra, Saborsko), dvoje sezonaca u NP Plitvička jezera. Imamo jednu osobu (univ. bacc. phys - prvostupnik fizike) trenutno zaposlenu u Rijeci. Imamo OPG Matovina koji se bavi iznajmljivanjem apartmana, proizvodnjom sira, meda, krumpira, jaja, izradom drva za ogrijev, pilanjem trupaca i dr.). Imamo 9 umirovljenika, tri nezaposlene osobe (domaćice) i jednog đaka maturanta.

Što se tiče nataliteta u mojoj Biljevini je "katastrofa" već se 18 godina nije rodilo niti jedno djete, a u zadnjih 10 godina je umrlo najmanje 6 osoba.

Od blaga danas u Biljevini trenutno ima 5 krava u dva obiteljska gospodarstva, jedan konjić (polu-poni), dvije crne ovčice, nešto zečeva, poneka kokica i 40-tak košnica pčela u tri pčelinjaka. Od kućnih ljubimaca u Biljevini imamo 6 pasa i nepoznat broj mačaka.

(Stanje na dan 14. siječnja 2022. godine)

Donja Biljevina

D. Biljevina - zimski snimak iz zraka

Cijela Biljevina (ne vide se dvi-tri kuće) - jesenski snimak iz zraka

You have no rights to post comments