Pukla ljubav između Hrvatskih cesta i Tome Opačka?Ako ste se, kao Telegramov novinar, prije desetak dana provozali dijelom cesta u Karlovačkoj županiji, koje održava tvrtka iz Slavonskog Broda, Poduzeće za ceste, mogli ste se uvjeriti u njihovo žalosno stanje. Vrlo prometne ceste, poput D-1 od Karlovca do Splita, kao i druge koje smo obišli, u jeku turističke sezone pune su pukotina i udarnih rupa.

 

Reflektirajući stupići zarasli u travu i gotovo nevidljivi, oštećeni prometni znakovi, porušene ograde mostića, začepljeni takozvani rigoli (otvoreni kanali za odvod vode s ceste), hrpe smeća…, opasnost su za sigurno odvijanje prometa.

 

Iz izvora bliskih Hrvatskim cestama, koje su 18. travnja ove godine odabrale Poduzeće za ceste d.o.o. iz Slavonskog Broda za izvođača radova redovitog održavanja državnih cesta za područje Grada Zagreba te Karlovačke, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Krapinsko-zagorske županije, vrijedan (bez PDV-a) 53.785.550 eura, Telegramu je rečeno da zbog velikog broja pritužbi razmišljaju o raskidu ugovora.


 

 
Hrvatske ceste upozorene još u travnju

 

U pisanom odgovoru na Telegramov upit Hrvatske ceste tu su mogućnost, na određen način, ponešto ublažile: ”Ostaje za konstatirati kako su Hrvatske ceste d.o.o., u slučaju neizvršavanja ugovornih obveza, spremne poduzeti sve raspoložive mjere i aktivnosti predviđene Ugovorom i važećim zakonima, a koje u konačnici mogu rezultirati i pokretanjem postupka raskida samog ugovora”.

 

Kažu kako nadzor nad provedbom ugovora čine svakodnevno: provjeravaju izvođenje radova kako u pogledu vrste i količine izvedenih poslova, tako i u pogledu kvalitete i predviđene dinamike. Sukladno utvrđenom, vele, izdaju naloge za otklanjanje svih utvrđenih nedostataka.

Na moguće probleme s održavanjem cesta u četiri Županije, plus Grad Zagreb, Hrvatske ceste upozorene su još sredinom travnja kada je u ime četiri ponuditelja (Ceste Karlovac, Županijske ceste Zagrebačke županije, Ceste Sisak i PZC Varaždin) Darko Marković, direktor Cesta Karlovac, opisao kako je Poduzeće za ceste iz Slavonskog Broda ”pokušalo na nepropisan način utjecati na postupak u odlučivanju” Hrvatskih cesta o tome tko će dobiti posao.

 
Na istoj adresi i zbunjujuće sličnih naziva

 

U tom dijelu priče javlja se kontroverzni brodski poduzetnik Tomo Opačak, brat nezavisne saborske zastupnice Marine Bilić Opačak.

Njena firma, Felix regulacija, na čijem je čelu bila do 24. srpnja 2020., ostala je zapamćena kao najveći pojedinačni donator izborne kampanje predsjednika Zorana Milanovića, u vrijeme dok je ona bila članica SDP-a, s čije liste je i ušla u Hrvatski sabor. Kasnije, vođenje te obiteljske tvrtke preuzeli su Vesna Opačak, majka Tome Opačka, te njegov otac, Mijo Opačak.

 

Zašto je ovo važno? PZC Brod, tvrtka je koju valja razlikovati od Poduzeća za ceste iz Slavonskog Broda. No, obje ne samo što imaju zbunjujuće slične nazive, istu poslovnu adresu u ulici Nikole Zrinskog u Slavonskom Brodu, već su i povezane unutar PZC Grupe, na čijem je čelu direktor Tomo Opačak, kako se može vidjeti na njihovim službenim mrežnim stranicama. Međutim, zanimljivo, u Sudskom registru Opačak se ne spominje kao direktor ili vlasnik.

 
PZC Brod imao nepoštenu prednost

 

Ovo pojašnjenje važno je kako bi se shvatila suština upozorenja na koju su ukazala četiri ponuditelja koja su se kod Hrvatskih cesta natjecala za isti posao. Naime PZC Brod bio je zajedno s njima, kada je Zajednica gospodarskih subjekata – već spomenute Ceste Karlovac, Županijske ceste Zagrebačke županije, Ceste Sisak i PZC Varaždin – predala zajedničku ponudu za održavanje cesta u četiri Županije i Gradu Zagrebu.

PZC Brod, upozoravali su ostali ponuditelji, tako je došao do povjerljivih podataka koji su mu omogućili nepoštenu prednost u dobivanju velikog posla, koji su Hrvatske ceste u natječaju procijenila na 63.525.117 eura. Imali su uvid u ponudbene cijene, pa se nakon toga povezana tvrtka, Poduzeće za ceste iz Slavonskog Broda, sama javlja na natječaj.

 

Usput, direktorica i suvlasnica te tvrtke je Sandra Opačak, supruga Tome Opačka. Nude manju cijenu za gotovo šest milijuna eura, pa kad će 20. siječnja ove godine Hrvatske ceste otvoriti jedine dvije pristigle ponude: onu Zajednice pet gospodarskih subjekata, među kojima je i PZC Brod, te drugu, Poduzeća za ceste iz Slavonskog Broda, potonji će dobiti posao.

 
Održavanje cesta od 1600 kilometara

 

Kao što smo rekli, obje su tvrtke povezane u sastavu PZC Grupe, pod kapom su Tome Opačka. S obzirom da je prva ponuda iznosila 59.782.539, a druga 53.785.550 eura, Hrvatske ceste prihvatile su povoljniju, značajno jeftiniju ponudu, pa je 18. travnja ove godine donesena odluka o odabiru na koju se Zajednica ponuditelja žalila.

 

Rezultati te nepoštene igre vide se na terenu, a kako izgleda održavanje cesta, kojih je u četiri županije i Gradu Zagrebu oko 1600 kilometara (kolika je otprilike razdaljina između glavnog grada Hrvatske i danske prijestolnice Kopenhagena), vidljivo je iz fotografija u ovom tekstu.

 
Mamili radnike da prijeđu k njima

 

I prije nego što je Poduzeće za ceste formalno dobilo posao, a nakon što su predali ponudu, pojedine osobe iz PZC Grupe počele su pozivati radnike ostale četiri tvrtke iz Zajednice gospodarskih subjekata na razgovor u kojem su im nudili posao, plasirajući informacije kako je očito da grupacija od ostala četiri člana više neće raditi na poslovima održavanje cesta u Sisačko-moslavačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji te Gradu Zagrebu, te da bi ekonomska egzistencija njihovih radnika mogla biti upitna.

Tako su ih mamili da prijeđu u Poduzeće za ceste, a istodobno krenuli u potragu za podizvođačima. Zajednica ponuditelja obratila se žalbom Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave detaljno obrazloživši, na 22 stranice, kako Poduzeće za ceste nije u stanju obavljati posao dobiven na natječaju, te kako su – njihovo je mišljenje – u cijelom postupku debelo izigrani.

 

Tvrde kako Poduzeće za ceste ne posjeduje tehničku i stručnu sposobnost za obavljanje poslova iz natječaja te da se u cijelosti oslanja na iskustvo Niskogradnje iz Laktaša, u Republici Srpskoj, tvrtku koju kani angažirati za manje popravke uzdužnih i poprečnih pukotina na cestama. Poduzeće za ceste u ponudi je dostavilo potvrdu Javnog poduzeća Putevi Republike Srpske koja jamči da je Niskogradnja iz Laktaša uspješno obavljala radove na održavanju i zaštiti tamošnjih cesta.

 
Kako misle riješiti problem manjka ophodara

 

Posebno zanimljivo poglavlje je kako Poduzeće za ceste kani riješiti problem ophodarâ, kvalificiranih i stručno osposobljenih osoba koje obilaze ceste kako bi utvrdili moguće nedostatke.

U natječaju Hrvatskih cesta stajalo je da ponuditelj mora imati minimalno 18 stalno zaposlenih ophodara, no Poduzeće za ceste ima ih samo 10. Za ostalih osam, koji nedostaju do ispunjenja propisanih uvjeta iz natječaja, kane angažirati dvije tvrtke sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, već spomenutom Niskogradnjom, te Jata Groupom, iz Srebrnika u Federaciji BiH.

 

Uredno su, za zaposlenike Niskogradnje, priložili njihova ćirilična ”svedočanstva”, svjedodžbe o završenoj srednjoj školi, a tvrtka Niskogradnja izdala je i posebnu potvrdu kojom jamči da njihovi ophodari imaju ”stručne kvalifikacije potrebne za obavljanje tih poslova u skladu s važećim Zakonom o javnim putevima Republike Srpske.

 
Uvoz radnika iz Bosne i Hercegovine

 

Takva potvrda bila je dovoljno jasna, uvjerljiva i nedvojbena Hrvatskim cestama da utvrde kako te osobe ispunjavaju uvjete za ophodara, iako su u dokumentaciji za nadmetanje propisali da će se inozemne stručne kvalifikacije, osim za državljane EU i gospodarskog prostora država članice Svjetske trgovinske organizacije, utvrditi sukladno posebnim propisima kojima se uređuje priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija.

Slično je i kad su u pitanju građevinski i prometni inženjeri s višom ili viskom stručnom spremom kojih, prema kriterijima Hrvatskih cesta, ponuditelj mora imati 16, dok ih Poduzeće za ceste ima 13. Nemaju ni dovoljan broj radnika.

 

Prema službenim podacima, Poduzeće za ceste ima svega 30 zaposlenih. PZC, kao tvrtka povezana kroz Grupaciju PZC, ima 108 radnika, pa je evidentno da će nedostajući broj radnika, ukoliko ih ne ”pokrade” od zajednice ponuditelja, angažirati od prijavljenih podizvođača iz susjedne BiH. Čini se da će sve nadoknaditi na sličan način kao i s ophodarima: angažirat će podizvođače iz Laktaša i Srebrnika koji će osigurati radnike s priloženim ”svedočanstvima”.

 
Zanimljiva situacija mogla bi se dogoditi na zimu

 

Međutim, Državna komisije za kontrolu postupka javne nabave 23. svibnja ove godine odbacila je žalbu. Nije se ni upuštala u ispunjenje uvjeta traženih natječajnom dokumentacijom kod odabranog ponuditelja, već isključivo zbog nedostatka pravnog interesa, a koji izostaje jer se PZC kao član zajednice ponuditelja nije usuglasio s ulaganjem žalbe na odluku o odabiru, pa su odbacili žalbu zbog nedostatka pravnog interesa.

 

Kako smo saznali, protiv takve odluke sredinom lipnja podnesena je tužba Visokom upravnom sudu. Zanimljiva situacija mogla bi se dogoditi na zimu, s obzirom da u natječaju, temeljem kojega je Poduzeće za ceste potpisalo ugovor s Hrvatskim cestama, izrijekom stoji kako za radove održavanja cesta i objekata u zimskim uvjetima, kada je potrebno čišćenje cesta ralicama, nije moguće angažirati podizvođače, ne samo one iz Laktaša ili Srebrenika, već i iz Hrvatske.

 
Hoće li Hrvatske ceste razvrgnuti ugovor

 

U pismu koje je Zajednica gospodarskih subjekata u travnju poslala Hrvatskim cestama stoji kako Poduzeće za ceste iz Slavonskog Broda ne raspolaže tehničkom opremom ni ne zadovoljava odredbu o ključnim radovima. Padne li zimi puno snijega, pitanje je kako će biti očišćen s cesta.

 

Naravno, ukoliko do tada Hrvatske ceste ne razvrgnu ugovor s Poduzećem za ceste iz Slavonskog Broda, što bi se, s obzirom na informaciju koju je s  Telegramom podijelio visoki izvor iz te državne tvrtke, moglo i dogoditi.

 

izvor: Telegram.hr

You have no rights to post comments