Danas je najkraći dan u godini i kalendarski početak zime. Sunce je danas izašlo u 7:29, a zašlo u 16:18. Današnji dan je, računajuči od izlaska do zalaska sunca, trajao 8 sati i 49 minuta.

Večeras će na nebu zasjati 'Božićna zvijezda', pojava koja nije viđena od 13. stoljeća


21. prosinca 2020. Jupiter i Saturn bit će razmaknuti samo 6 lučnih minuta, odnosno 0,1 stupanj.

Zadnji put su bili tako blizu – pa i malo bliže – 1623. godine, no tada su vjerojatno bili preblizu Suncu da bi bili vidljivi. Velika konjunkcija u kolovozu 1563. bila je vidljiva, ali s nešto većim razmakom: 6,8 lučnih minuta.

Da bismo našli bližu konjunkciju od ove koja je uz to bila dobro vidljiva, moramo posegnuti čak 800 godina u prošlost. U ožujku 1226. Jupiter i Saturn primaknuli su se na samo 2,1 lučnu minutu. Drugim riječima, bili su trostruko bliže nego što će biti za nekoliko dana. Tada su ljudskom oku vjerojatno izgledali spojeni, kao jedna “zvijezda”.

Nakon čak 800 godina, na nebu iznad Zemlje pojavit će se "Božićna zvijezda". Naime, kao što smo već pisali, doći će do konjukcije, odnosno približavanja Jupitera i Saturna, naravno gledano sa Zemlje.

Dva najveća planeta Sunčevog sustava, gledano sa Zemlje će se toliko "približiti" 21. prosinca da će izgledati poput "dvostrukog planeta".

Sa Zemlje bi to trebalo izgledati kao jedna jarka točka svjetla. Doživljaj bi nam moglo pokvariti samo loše vrijeme, jer će najbolji trenutak za pogled na ovu jedinstvenu pojavu biti oko sat vremena nakon zalaska sunca.

RTL

Komentari  

#1 Ivan 2020-12-21 14:57
Šteta što je oblačno, pa nećemo moći vidjeti ovu rijetku pojavu na nebu.
#2 Kapela 2020-12-22 01:20
Kod mene je bila jako vodljiva ova pojava na nebu , Jako dobro se mogla vidit , i sa prostim okom iako su santisti to snimili i priblizili da se sto bolje moze vidit na slikam, ..

You have no rights to post comments