Niti na jednoj karti nisam našao da bi Saborsko bilo unutar granica Like niti na popisu ličkih gradova i sela, iako se oduvijek osjećamo Ličanima. Na gotovo svim kartama istočna granica Like je planina Mala Kapela. U prošlosti smo pripadali Modrušu, prije rata smo bili dio općine Ogulin (Zajednica općina Rijeka). Danas kao Općina pripadamo Karlovačkoj županiji. Od "prave" Like nas djeli prirodna granica planina Mala Kapela iako smo djelom na njoj, točnije na njenim istočnim padinama. Neki povjesničari nas svrstavaju u Sjevernu Liku, no geografi ne daju ni čuti za to. Postoji zemljopisni pojam Ogulinsko-plaščanska udolina, no to se ne odnosi Saborsko. Za područje bivše općine Ogulin sve se češće koristi naziv "Ogulinski kraj".

Karta Lika-Krbava 1755. god.

1354. god. - God. 1354. osvojili su Turci Ankaru i Galipolje, prvo osmansko uporište u Europi koje je poslužilo za daljnja osvajanja.

Čakavsko narječje prije migracija stanovništva uslijed turskih provala

 

Komentari  

#1 Darko 2021-01-17 12:14
A što ti geografi kažu na ime susjednog sela Lička Jesenica.
Ako su oni ličani po imenu sela onda smo i mi.
Uostalom može se selo geografski smjestiti u Mađarsku ali smo mi ličani.I fertik što bi rekel zagorec
#2 Ivan 2021-01-17 13:28
Jesenica je pridjev "lička" dobila u vrijeme Austrougarske kako bi se znalo o kojoj se radi, jer je na teritoriju Austrougarske bilo još sličnih naziva mjesta, Jesenice postoje u Sloveniji i u Dalmaciji.
Inače je prije bilo samo Jesenica, kao što je i na ovoj karti.
#3 Ivan 2021-01-17 16:09
Osim geografa (zemljopisaca) tu su i političari koji su čuda napravili s granicama, iscjepkali su Hrvatsku na 20 županija i 500 gradova i općina. Pisao sam o sjeveroistočnoj granici Like koja se proteže duž planinskog masiva Male Kapele. Kasnije sam se sjetio da nisam u pravu do kraja.
Administrativne granice često ne prate one prirodne koje sam spomenuo, pa tako u Općini Plitvička jezera imamo naselja: Sertić Poljanu, Poljanak, Selo Korana, Smoljanac, Plitvica Selo i Plitvička jezera koja se nalaze na sjeveroistočnoj strani Male Kapele isto kao i Saborsko ali spadaju u Ličko-senjsku županiju, odnosno pod Liku.
#4 Ivan 2021-01-17 19:41
Granica Krbave i Korduna

"Dalje od Bjelo Polja tamo u Krbavi već sam sva mjesta napomenuo. Sad bi bila zgoda, da predjem preko Plešivice tamo k prijašnjemu Kordunu preko Priboja", i da što god pripovjedam o STAROM KORDUNU, ali bi to na daleko išlo, pa zato sam nakanio drugom prilikom sliku dati o životu na Kordunu. Bit će to i onako ponajviše episode, kojih i u ovom mojem spisu dosta imade.

Ivan Murgić "Uspomena na Gornju Krajinu" 1848. http://saborsko.net/index.php/povijesne-teme/1210-uspomene-na-gornju-krajinu-2
#5 Davor 2021-01-27 20:32
Ma ja mislim da smo tamo od Izačića. Najbolje što vidim po načinu pjevanja i govora.
#6 Ivan 2021-01-28 10:43
Davore ja sam očekivao smisleniji komentar u kojem bi ti iznio svoje mišljenje o pitanju "Saborsko je Lika ili Ogulinski kraj...?", a ne ovaj ironični komentar.
Moj stav je da smo prvenstveno Saborčani jer smo potomci različitih skupina doseljenika; Bunjevaca, Ličana (Vukovića, Sertića, Dumenčića - Brinje - Jezerane), Gorana, Kranjaca tj. kočevskih njemaca u koje spadaju rodovi; Spaher - Špehar, Sterk - Štrk i Colner - Conjar. Svi su ovi Saborsko naselili nakon Turaka početkom 18. stoljeća.
#7 Davor 2021-01-28 16:18
To je moje mišljenje pošto ne znamo gdje smo. Mene su drukčije učili ali kad uzmem ove informacije u obzir i način ponašanja pjevanja i svega ostalog onda najveću sličnost vidim s Bosnom. Zato sam napisao

You have no rights to post comments