Ove zime sam primjetio puno automobila iz Sjeverne Dalmacije u prolasku kroz Saborsko, mnogi zastanu uz cestu kad ima snijega, izađu van iz automobila s djecom, i doslovno "polude" od radosti, valjaju se po snijegu, grudaju, slikaju. Tako su danas četri mlada para iz Dalmacije sa malom djecom proveli 5-6 sati na snijegu u Biljevini, sanjkali se, grudali, snimali, pravili snješka. Jednostavno su uživali u snijegu i suncu, a bili su u prolazu. Šteta što nisu bili gosti u nekom od apartmana. Mi imamo Alan (748 m/nmv) najviše brdo koje ima uvjete za zimsku rekreaciju poput sanjkanja i skijanja na kraće staze i sl., dok još nije skroz zaraslo u šumu.

Do vodospreme imamo asfaltirani put i prostor za parkiranje, ne bi puno koštalo da se uredi sanjkalište na sjeverozapadnoj padini Alana gdje se snijeg duže zadrži. Treba napomenuti i to da je vrh Alana općinska zemlja (kč.br. 3713) i u PP Općine Saborsko se nalazi u Turističkoj zoni. Koristilo bi domaćima, a lokalni iznajmljivači bi imali koristi od turista. Vrijeme korone je pokazalo da se domaći turisti u nemogućnosti odlaska u inozemne destinacije okreću domaćima.

Parcela br. 3713 "Gladni vršak" je u vlasništvu općine Saborsko. Plavim crtama je označeno područje na kojem bi se moglo urediti sanjkalište - skijalište.

PP Općine Saborsko parcela br. 3713,  T2/2 (turistička zona)

Sjeverozapadna padina Alana danas ima 30 cm snijega unatoč južini i današnjoj temperaturi od 13°C

Vrh Alana (Gladni vršak) XIV postaja križnog puta

Na vrhu se nalazi veliki križ kao XII postaja križnoga puta

Početak sjeverozapadne padine Alana

S vrha Alana se pruža prekrasan pogled na sve četri strane, a ponajprije na Saborsko i dalje duž Male Kapele prema sjeveru sve do Kleka.

 

Sredina sjeverozapadne padine Alana - trebalo bi samo proširiti stazu, odnosno posjeći borove kojih prije 25 godina ovdje nije ni bilo. Dužina staze bi bila cca 400 m.

 

Komentari  

#11 Ognjevac 2021-02-03 18:57
Od tako malog se i pocimlje sve dalje bi bilo puno lakse,treba probit led i onda pomalo sve krene.Primjer tome je i apartmanizacija u Saborskom kad je prvi probio led to se sve uspjesno prosirilo i to je jako dobro.Tako da se iskrci zo malo grmova na Alanu ptosirilo bi se na Nadvis pa nasi Lugovi i skoro da bi u svakom zaseoku gdje su apartmani moglo staviti slika za mogucnost sanjkanja i sve druge zimske radosti koje su zanimljive narocito nasim dalmatincima a i svim drugim kontinentalcima koji nemaju te mogucnosti.Ovih zadnjih snjeznih padalina od Rijeke do Vrbovskog svako malo vece brdasce bilo je zaposjednuto sanjkanjem i djecijom vikom.Platak nije mogao sve prihvatiti i iz tog razloga se umjesala zupanija da pomogne
#12 Ivan 2021-02-03 20:19
Na to sam Ane i mislija. Za sada bi napogodniji bija Alan pošto je zemlja općinska, a prvi apartman u Saborskom je otvorija moj brat Mile.
Niš se samo od sebe neće napravit.
#13 Ognjevac 2021-02-03 21:14
ImTocno samo od sebe nece se napravit sigurno,ispada da treba opet netko da bude optimista i sam pokrene nesto samo je to problem kad covjek bas i nema pogodne padine za to a u ovom slucaju Alan kao takav pripada opcini i ono bi trebali dati blagoslov za taj projekt a u konacnici i oni bi imali koristi uz malo truda
#14 Ivan 2021-02-04 05:29
Točno tako, opet bi netko trebao napraviti prvi korak da bi drugi vidili da je to dobro. Dobro si rekla da nema baš svatko pogodan teren za sanjkanje iza kuće na svojoj parceli, a Alan bi bija zgodan zato što bi okupija više sanjkaša, prvenstveno mislim na roditelje s malom dicom što sam primjetija ove zime da je traženo i bilo bi zanimljivije. Vrh Alana je ravan na kojem ima mjesta za puno osoba. Gori bi se mogao postaviti i kiosk za tople napitke i brzu hranu, pa eto i ugostiteljima zarade.

Naglasija sam da to treba počet što prije dok nam Alan ne postane drugi Borik, jer borovi se šire i rastu nevjerojatnom brzinima.
#15 Darko 2021-02-04 10:06
Ako bi vlasnik buduceg autokampa istoga završio i otvorio onda bi možda njemu bilo u interesu da ljetnu sezonu produži i na zimsku.
Usput ,što je novoga sa kampom?
#16 Ivan 2021-02-04 14:21
S kampom nema ništa novo. Investitor je rekao da je je u planu dovršetak kroz 15 godina.
#17 Darko 2021-02-04 15:50
15 godina,ha ha.Ako je dobio novac iz EU fondova mislim da ima rok,ali sigurno ne 15 godina.
Znam da je to privatno ,pa može raditi što hoce,ali u startu sam bio skeptičan prema tom projektu.
Pokazace vrijeme.
#18 Ivan 2021-02-04 17:21
Nije EU fond, on to sam financira, koliko znam.
#19 Milan Matovina 2021-02-04 20:51
Au vidim koliko su saborčani koji žive ovde zainteresirani pljušte komentari i prjedlozii više njih zanima kad će se kafane otvorit nego skijališe ili sanjkalište kako god neviđeno da su naši općinari toliko neizanteresirani a štoš more im bit plaća ide bez obzira na učinak.
#20 Milan Matovina 2021-02-05 20:40
Niko da se oglasi osim nas nekolicina baš žalosno valjda je svima dobro ovako stanje gdje se ništa korisno neradi da bi nam bilo bolje živa propast nam sljedi

You have no rights to post comments