Tragovi koje svojim prolaskom ostavljaju migranti su doslovno vidljivi iz aviona, a ima ih posvuda. Ovo je snimljeno kod Sertić Poljane, a vidi se s glavne ceste. Tragovi dolaze iz pravca potoka Sartuk i Plitvica, a vode prema Kuselju. Migranti izbjegavaju glavne prometnice, ali se od njih ne udaljavaju previše drže se šume i idu paralelno s cestom. Ako moraju preći cestu to čine na mjestima gdje se šuma spaja s cestom.

Jutros rano viđena su četvorica dok pretrčavaju cestu na djelu između Biljevine i Saborskog, jedan se "jadan" spotakao preko rubnjaka i pao u jarak, no brzo se digao i nastavio dalje za ostalima. Viđeni su usred noći i na Brdinama. Prolaze oni i preko Skrade, Sivnika i Borika, pa dalje kroz Jesenicu.... Kad ih nevolja natjera onda idu glavnom cestom danju kroz naselja gdje traže hranu, pa čak i policiju. Ima ih doslovno posvuda.

Policija pojačano patrolira, svakodnevo obilaze teren s više vozila, imaju uspjeha i u hvatanju  migranata, no veliki broj im umakne. Kada ih uhvate vrate ih u BIH, a oni za nekoliko dana opet natrag u Hrvatsku i tako u nedogled ... Najgore je to što se ovoj "igri" ne nazire kraj.

 

 

 

Ovo izgleda kao da je ovuda prošlo krdo neke divljači, posjeća me na afričke savane kad se krda papkara i kopitara sele iz jednog područja u drugo koje je bogatije vodom i ispašom.

Komentari  

#1 Ivan 2019-08-23 08:48
Evo još jedan dodatak ovome tekstu gore. Danas sam razgovarao s Ivom iz Tuka pa mi priča da je, hodajući jednim putom podno Sivnika, naišao na prepreke od ljeskovih grana koje su migranti srušili na dva mjesta na putu u razmaku od 100-150m, a ulogorili su se između tih "barikada"u jednoj dražici, što znači da imaju sa sobom ili mačete ili sjekire i "neka vojna znanja" kako je to izjavila naša Predsjednica jednom prilikom na bosanskoj granici. Nekada ih čak čuje kako se dozivaju, vjerojatno se izgube u visokoj bujadi i gustoj vegetaciji.
#2 Jole 2019-08-24 19:08
Dalje nastavljaju na Plašku Glavu i onda dođu iznad Vrela Dretulje gdje se osvježavaju i čak idu na onaj mali mostić pa kroz Kunić i dalje u Veliku Kapelu do Brod Moravica gdje prelaze preko Kupe u SLO. Zato tamo dodatno podižu ogradu. Ili idu na Risnjak i još koji kilometar pa su planinskim putem u Sloveniji čim prijeđu na Snežnik (SLO).
Mislim da je naša vladajuća garnitura totalno uljuljkana u svoje laži i iracionalnosti.
Npr. za nedavnih vanrednih lokalnih izbora hdz stavio u Ogulinu jumbo plakat "naše granice sigurne, raspoređeno 6500 policajaca" ili nekako slično. Po tome se vidi koliko su pametni kada plakat takvog sadržaja stavljaju u grad gdje migranti skoro svakodnevno provaljuju u kuće na rubovima naselja, pa čak ukradu i auto i sl. Eto ti mozga koji nas vodi i brine o našoj sigurnosti.
Ako bi se ja, ili bilo tko koji ovo čita, pojavili bez osobne u džepu bilo gdje, u kafiću ili na placu ili na auto putu, mi bi platili kaznu koju su propisali naši političari, a njima hoda 3 do 5000 osoba koji se svi zovu Muhamed Ali, ili nemaju dokumente uopće.
Hvala Bogu pa su ti migranti uzeli strategiju nenasilnog prolaska, nije se čulo da su se ovdje negdje potukli, bar mislim.
Kako god, dok planinarim tu po našim planinama, osjećam se nesigurno. Svako malo se naiđe na veće količine smeća koje ostavljaju iza sebe, pa čak i vreće za spavanje sam naišao na Plaškoj Glavi.
Prije 15-tak dana naši dečki, njih 8, roštiljali su na Vrelu Dretulje kada se do njih spustiše iz Kapele dva migranta s mobitelom u ruci i pitaju za "bridge", za most pokazujući na svome mobitelu na mobilnoj aplikaciji onaj naš mali mostić prije Grbica.
Eto. Naš najveći problem je što mi nemamo politike, a imamo političare. I to je tako od postanka države. Tako nemamo politiku zaštite granice, odnosa prema migrantima.
Svi koji ne uđu u državu na graničnom prijelazu, to su kršitelji zakona. U našem slučaju to su ogromne kolone ljudi, a ne pojedinačni slučajevi.
#3 Ivan 2019-08-25 04:47
Jole do čitam ovaj tvoj komentar i kad slušam priče drugih ljudi čini mi se da nema prostora u ovom našem kraju kroz kojeg oni nisu prolazili. Doslovno ih možeš očekivati bilo gdje i u bilo koje doba dana.

Nešto što je gore od samog prolaska kroz Hrvatsku je smeće koje ostavljaju za sobom (plastične vrećice, razne plastične bočice, tetrapak, limenke, konzerve, ostatke hrane, najlone koje su jednokratno iskoristili za iprovizaciju šatora, deke, ruksake, odjevne predmete i dr..
Sve to nalazimo po našim šumama...!

You have no rights to post comments