Rođendan PD Melnica iz Slunja, šesti po redu, pola od tih godina prati ih kiša. I ove godine vremenska prognoza je bila loša i cijelo jutro je cmoljila kiša, pa čak i na samom polasku, ali planinari iz 16 planinarskih društava, pa čak i jedno iz Cazina, BiH, to nije smetalo da dođu. Još koji dan prije poručivali su planinarima iz Slunja da im neće dolaziti ako kiša NE PADA. Potaknut takvim "prijetnjama" i glasinama iz prijašnjih godina, uputio sam se i ja na ovaj pohod. Srećom, kiša je prestala padati nekoliko minuta nakon polaska i više nije bilo ni kapi. Sada, kad je sve prošlo, mogu samo reći: Slunjani svaka čast. Tako se to treba raditi. :) Osim što vas je Bog nadario prelijepim okolišom, nje štedio ni na dobrohotnosti i srdačnosti, Vas, ljudi koji tu žive. 
.
Polazak iz parka, a onda prva postaja svjetski poznate Rastoke. U Rastokama završava tok Slunjčice velebnim slapovima u 20m nižu Koranu. Zbog radova na mostu nije mi se dalo obilaziti da bih fotografirao one veće slapove. Nakon kraćeg prešetavanja među kućama započeo je naš hod prema Vrelu Slunjčice. Kažu, ona je nastavak rijeke Jesenice (Zelenke) koja ponire 14 km jugozapadno nakon svoga kratkog toka. Vrelo Slunjčice je tzv. vokliškog tipa, gdje voda uzgonom izbija vertikalno iz donjih dijelova i tvori jezerce ispod strmih šumovitih litica. 
Da se ne zadržim samo na Vrelu. Naše kretanje u dužini oko 9km, malo desnom, a više lijevom obalom rijeke, bila je rekreativno i opuštajuće u pravom smislu riječi. Od kiše koje je padala do samog polaska bilo je skliskih dijelove staze, a ponegdje su nastajali čepovi u podužoj koloni planinara. To su uvijek dobro raspoloženi planinari koristili za zbijanje šala i zafrkanciju. 
.
Kretanjem uzvodno nailazili smo na sedrene barijere i na brane, stare objekte izvan funkcije uglavnom mlinove, ali i vodocrpilište u funkciji. Drveni objekti s kamenim podzidima koji su služili za usmjeravanje vode na vodenična kola, obrasli vegetacijom, potiču maštu na prošle godine i vremena kada je ovdje vrvjelo ljudima i kada je sve funkcioniralo i bilo potrebno za život. Danas, u doba sveprisutne električne energije i snažnih elektromotora, sve to zjapi prazno, prepušteno zarastanju, ruiniranju i propadanju. Jedan od tih objekata koriste članovi ŠRD (ribari), ostalo čeka neku zanesenu dušu punih džepova da možda obnovi nešto od toga kao starinski zanat.
.
Nakon razgleda vrela uputili smo se na vrh strme litice gdje je uređena lovačka kuća s vanjskim natkrivenim objektima. Tu nas je čekao ručak koji su pripremili fantastični domaćini, a zabava koja je uslijedila pokrenula je na pjesmu, ples i igru. I najumornije noge su plesale. Izvrsna zabava, koja je nakratko prekinuta izvlačenjem tombole koju je domaćin Tone, također, pretvorio u izvrsnu zabavu. I dalje se nastavilo uz ples i igru.
.
Ove fotografije sam načinio mobitelom. Po stazi sam išao u oba pravca. Dakle, i vratio sam se istim putem, ali ovaj puta posve sam, u predvečerje, da još jednom uživam u stazi i njezinim ljepotama.
.

 

Izvor Slunjčice

Slapovi Slunjčice u Rastokama 

 

 

 

 

Stara mlinica 

Izvor Slunjčice izbliza

 

 

Ove fotografije sam načinio mobitelom. Po stazi sam išao u oba pravca. Dakle, i vratio sam se posve sam po stazi u predvečerje, da još jednom uživam u stazi i njezinim ljepotama. 

 

Tekst i foto Josip Anušić

Komentari  

#1 Ivan 2019-09-08 17:48
Josip je prošle subote ispratio rijeku Jesenicu prilikom hodnje planinarskom stazom Izvor voda Saborsko, da bi je danas dočekao u Slunju kao Slunjčicu (Slušnicu) i to u majici s natpisom "Planinarska staza Izvor voda Saborsko"
Hvala ti Josipe na promociji naše Staze i Saborskog.
#2 Jole 2019-09-09 14:10
Hahahah, uvijek i svagdje. Dosta planinara mi se obratilo i u Slunju da zahvali na saborčanskom gostoprimstvu. I svi misle da sam Saborčan :)
Drugi puta mi se obrati za fotke jer ove sa facebook-a su degradirane, tj. srozane kvalitete.
#3 Ivan 2019-09-09 14:31
Dobre su i ove, neće ić na izložbu.

You have no rights to post comments