Pripadnici granične policije tijekom prvih osam mjeseci ove godine uhvatili su i procesuirali 11.813 osoba koje su ilegalno pokušale prijeći granicu i ući u Hrvatsku, što je za 3609 osoba više nego u cijeloj 2018. i čak za 8019 više nego u istom razdoblju prošle godine, piše u četvrtak Jutarnji list.
 
Riječ je o službenim podacima Ministarstva unutarnjih poslova koje je dobio Jutarnji list. To znači da je policija prosječno dnevno zaustavila 49 migranata u pokušaju ilegalnog prelaska granice, navodi dnevnik.
 
No, ukupna brojka ilegalnih migranata koje je procesuirala hrvatska policija u prvih osam mjeseci daleko je veći. Naime, u tom razdoblju slovenska policija Hrvatskoj je vratila 6447 ilegalnih migranata.
 
Riječ je o migrantima koji su uspjeli proći kroz Hrvatsku i ući u Sloveniju, a tamo ih je uhitila slovenska policija i potom u skladu s međunarodnim propisima vratila u Hrvatsku. Tako da se može reći da je u Hrvatsku od 1. siječnja do 31. kolovoza ove godine ušlo 18.260 ilegalnih migranata.  
.
    
Dnevnik postavlja pitanje gdje je tih 18.260 osoba i zaključuje da su migranti vraćeni u BiH i Srbiju, a da im nije ponuđena zaštita.
 
Ako se priljev migranata nastavi ovim tempom, može se očekivati da bi hrvatska policija do kraja godine mogla uhititi više od 15 tisuća migranata koji ilegalno žele ući u Hrvatsku, što je daleko najviše od ožujka 2016. godine, kada je zaustavljen veliki migrantski val s Bliskog istoka, Azije i Afrike u Europu.
 
Da je stvar s ilegalnim migrantima sve teža i ozbiljnija, u utorak su na sjednici Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti upozorili čelni ljudi policije i Uprave za granicu MUP-a, donosi Jutarnji list. (Hina)
 

Komentari  

#1 Ivan 2019-09-26 16:37
A di su oni koje ni slovenci nisu uhvatili? Brojka je vjerojatno tri puta veća,ali bitno je da ministar i premijer tvrde da je granica sigurna...
#2 jure 2019-09-27 11:05
Ivane,one što slovenci nisu uhvatili,a tih je jako puno već rasturaju po Italiji i Austriji.Čitam da će drugu godinu počet snimanje serija o migrantima.Zar treba plaćat naše glumce,koji su brat bratu dosta slični migrantima,kad već imamo sve.Samo treba to malo posložit.Po Saborskom i oko njega je više migranata nego stanovnika.A jedva čekam kakvu će ulogu i ko će da izglumi policiju.Najbolji su čuvari psi,ali jadni nemogu ni oni cjelu noć lajat.Dobro da moj susjed ima dva pa se minjaju.Lp tebi i svim Saborčanima.Hvala za foto.
#3 Ivan 2019-09-27 15:27
Kad smo kod pasa, baš sam ovih dana razmišljao o tome. Naime i moj susjed je imao dva psa crnog i bijelog, ja sam ih zvao "črn bel", bili su čuvari Biljevine, patrolirali su po cijelu noć sve dok nisu zasmetali lovcima. Bijeli je nažalost platio glavom, netko ga je ustrijelio, a crni sada "tuguje" ne miče se od kuće. Eto kakvi smo ljudi...!? Sad je njima važniji lov nego naša sigurnost. Svjestan sam da zakon kaže da psi trebaju biti u boksovima ili ograđenom prostoru, isti taj zakon kaže da je kažnjiv ilegalni prelazak granice pa se masovno krši.

You have no rights to post comments