Ulovio sam ih tek nekoliko i bili su jako mršavi. Nešto se događa, ali ni'ko ne zna što. Jeli ih poharala kakva bolest ili im smeta promjena klime, 'ko će ga znati - kaže lovac Darko Pavelić.

Gospić - Zadnjih godina lovu na puhove žestoko su se usprotivili mnogi dušebrižnici iz nevladinih udruga pa nam je sve teže naći sugovornike koji o tome uopće žele govoriti. Razgovori obično teku u stilu "Nemoj me ništa pitati, ne slikaj me". Gospićanin Darko Pavelić je dugogodišnji pasionirani lovac koji za svoje potrebe lovi manju količinu puhova. Osim za prehranu, od puha se dobiva dragocijena i ljekovita mast. Pitamo sugovornika kakva je bila protekla lovna sezona na puhove.

Gladne životinjice

Lovne sezone ove godine nije niti bilo. Ulovio sam ih svega nekoliko i bili su mršavi. Skoro bez masti. Slabo su rodili bukvica i grab pa su se puhovi loše hranili i manje razmnožavali. Sada su nam propisali i nove zamke da se u njih ne mogu uloviti mladi puhovi. Nešto se događa s puhovima u prirodi, ali ni'ko ne zna što. Nije tome kriv lov jer su puhovi nestali i tamo gdje lovci vrlo rijetko dolaze. Osim toga, u Lici je sve manje lovaca na puhove. Teorija o izlovljavanju puhova ne stoji. Danas ih nitko ne jede, a njegovu mast su zamjenili drugi, industrijski proizvodi. Male su to životinje pa se za njih ni'ko ni ne brine. Jeli ih poharala kakva bolest ili im smeta promjena klime, 'ko će ga znati - kazuje nam Darko. Nije to samo kod nas tako loše. Bio sam i s lovcima iz Gorskog kotara. I tamo je loše.

Zime sve kraće

Slično govore i drugi lovci koji ne love puhove, ali ih sve rijeđe viđaju po šumama. Struka je sve ovo već uzela u obzir. Neki znalci tvrde kako su zime postale kraće i blaže pa puhovi više ne spavaju pravi zimski san kao inače. Ranije se probude, pa kako nema hrane, tada brzo ugibaju. Oko malog i naoko beznačajnog puha ipak treba "dizati prašinu" jer je prevažan u hranidbenom lancu. Drastično smanjivanje njihove populacije loše će se odraziti i na brojnost svih predatora, letećih i četveronožnih. Iz vremena kada je puhova bilo na pretek u našim šumama ostala je samo pjesma "Tvrdo je drvo bukovo slasno je meso puhovo".

Marin Smolčić Novi list

Više o puhu; http://saborsko.net/index.php/arhiva-clanaka/1685-puh

Komentari  

#1 Matan 2019-11-26 20:12
Djelomično se slažem s gospodinom Pavelić Darkom, imaju klimatske promjene uticaja i na puha, ali nije spomenuo jedan ljudski faktor, a to je lov u proljeće kada je lovostaj, radi razmnožavanja.
#2 Ivan 2019-11-26 21:23
Inače kad lovci govore javno onda je sve bajno po pitanju lova, a u biti tu ima svega i krivolova i samih lovaca koji love izvan lovne sezone.

You have no rights to post comments