Prof. dr. Ivan Malkoč rođen je u Saborskom 1937. godine, a umro je u Zagrebu 2006. godine. Djetinjstvo je proveo u Saborskom, a ono je bilo, kao i druge djece, obilježeno neimaštinom i Drugim ratom.

Nažalost autoru članka nije uspjelo saznati iz čije je porodice profesor i gdje mu je bila rodna kuća. Postoji i dvojba po kome nosi prezime, jer neki smatraju da je ono po majci. Zbog toga bi bilo dobro, ako još uvijek postoje oni koji to znaju, da dopune ovaj tekst.

Školovanje
Osnovnu i srednju školu profesor je, kao odličan učenik, završio u Zagrebu. Nakon srednje škole upisao je, na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu, studijsku grupu geografija i hrvatski jezik. Diplomirao je 1960. godine. Godine 1966. završio je dodiplomski studij geografije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Magistrirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1977. godine, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani 1980. godine.

Posao
Nakon završetka dodiplomskog studija dobio je posao na Tehničkom obrazovnom centru u Zagrebu. Od 1978. godine pa do 1980. bio je zaposlen na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Istovremeno je, kao vanjski suradnik, bio predavač na Visokoj učiteljskoj školi u Petrinji. Profesora je tadašnje Ministarstvo prosvjete kooptiralo kao ispitivača na stručnim ispitima, a te su ispite tada polagali nastavnici iz osnovnih i srednjih škola.

Od 1980. pa do 1985. godine radio je kao urednik u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža. Godine 1985. zaposlen je prvo kao docent na Fakultetu političkih znanosti a kasnije kao izvanredni profesor. U tome zvanju je i umirovljen.

Autorstvo
Profesor je objavio nekoliko desetaka radova u znanstvenim i stručnim časopisima odnosno zbornicima kongresa. Njegova znanstvena prepoznatljivost postali su radovi kojima je obuhvatio programirano obrazovanje iz vojne topografije. Napisao je nekoliko školskih udžbenika te više enciklopedijskih natuknica.

Osobnost
U svim ustanovama u kojima je radio, i školovao se, ostavio je trag uzornog radnika i čovjeka. Isticao se samozatajnošću i razumijevanju za druge, posebno one slabije u podređenom položaju. Iznad svega, poštivao je dostojanstvo osobe, što mu je priskrbilo istinsko poštovanje među suradnicima koje traje i danas.


                                                                                                                                                                                              R. Knežević

Komentari  

#1 Ivan 2024-05-25 20:16
Zahvaljujem prof. dr. Kneževiću na ovom članku.
Ako netko zna više o prof. dr. Malkoču može mi se javiti na e-mail: matovina.ivan,@gmail.com

You have no rights to post comments