Inicijativa za očuvanje Plitvičkih jezera, 17. listopada 2020.

Posljednje dane obilježila je tragedija na Markovu trgu u kojoj je mladić ispucao nekoliko hitaca na zgradu Vlade i Sabora pri čemu je teško ranio policajca, a potom sebi oduzeo život. Veliki dio oporbenjaka i struke slučaj su nazvali posljedicom sve većeg nezadovoljstva u društvu zbog političke korupcije i kriminala. Očekivano, premijer je čin nazvao terorističkim i vrlo nervozno najavio traženje Pedra. Pri tome nije prozborio niti riječi o mogućim uzrocima.

Nedavno, nakon slučaja JANAF, njegov pobočnik izjavio je kako je njegova stranka stjegonoša u borbi protiv korupcije. Nije jasno da li je isti bio ozbiljan, sarkastičan ili se otvoreno, cinično cerio naciji u lice? Isto tako groteskno je zvučao šef Sabora koji poziva na neposluh prema svim neistomišljenicima i na vjeru u vladajuću politiku! Netom prije uprizorila se i glavna državna odvjetnica koja je izjavila kako je ogorčena lošom percepcijom javnosti jer, eto, njezina institucija učinkovito radi svoj posao.

Nema potrebe nabrajati sve korupcijske afere koje nikada nisu rezultirale očekivanom sudskom presudom jer bi tekst bio predugačak, a o njima već cvrkuću i vrapci po granama. Isto tako nema smisla nabrajati afere koje su završile tako što je prijava bez traga završila u bespućima ladica Državnog odvjetništva.

 

U tom mnoštvu je i prijava protiv nepoznatih počinitelja u slučaju Prostornog plana NP Plitvička jezera, kao jednom od, isto tako brojnih nepobitnih dokaza o postojanju korupcijske hobotnice koju vladajući opetovano negiraju. U jednom od ranijih postova detaljno je objašnjeno na koji je način u parku (i)legalno omogućena divljačka apartmanizacija koja je vrlo ozbiljno ugrozila opstanak prirodnih vrijednosti zbog kojih NP postoji i zbog kojih su Plitvička jezera na listi svjetske baštine UNESCO-a. Ukratko, prostorni plan je usvojio Sabor 2014. godine, točnije šačica zastupnika, nakon devet godina njegove izrade i tri javne rasprave na kojima su sve relevantne institucije odbacile cjelokupan sadržaj Plana kao neprihvatljiv i štetan. Taj period skupina oko izrađivača iskoristila je za špekulaciju zemljištima i pretvorbu u građevinske zone koje nikada u slivu jezera nisu postojale. Lokalna policijska postaja u Korenici zajedno s Javnom ustanovom podnijela je 2017. godine Državnom odvjetništvu vrlo iscrpnu kaznenu prijavu zbog sumnji u niz kaznenih djela pomoću kojih je legalizirana apartmanizacija, od manipulacije, krivotvorenja i podmićivanja. Dokaz je sam Prostorni plan i gore spomenuti dokumenti kojima se pokušalo osporiti Prostorni plan, a koje izrađivač i naručitelj nikada nisu usvojili! I danas predmet nepokrenut leži u ladici državne odvjetnice u Karlovcu i vjerojatno čeka svoju zastaru! Jedine osobe protiv kojih je žurno pokrenut postupak i koje su kažnjene smjenom jesu bivši ravnatelj Javne ustanove i načelnik Policijske postaje jer su se drznule suprostaviti se tim nepoznatim počiniteljima i remetiti ustaljen "razvojni gospodarski" model u Hrvatskoj.

Tekst: https://web.facebook.com/plitvickajezera.org/

Foto: saborsko.net

Prostorni plan NP plitvička jezera iz 2914. je protuzakonit

Komentari  

#1 Ivan 2020-12-09 16:47
Izmjene i dopune Prostornog plana su izgleda nova prilika za još makinacija. Na Kuselju su planeri protuzakonito proširili područje NP Plitvička jezera pomičući granicu nekolio stotina metara prema sjeveru, na štetu Hrvatskih šuma i privatnih posjeda..
#2 Ivan 2020-12-23 07:15
Anka Mrak Taritaš svakodnevo pametuje i kritizira, a sjetimo se suglasnosti koje je dala 2014. na prostorni plan NP Plitvička jezera, kao ministrica. Time je započela divljačka apartmanizacija u neposrednom slivu jezera, bez ikakve infrastrukture! Primjerice, Plitvica Selo do tada je imao 600 noćenja godišnje, danas ima preko 35000! Danas se o tome šuti jer se uspješno zataškavaju informacije! Za moraliziranje treba imati neokaljan obraz!

You have no rights to post comments