Na današnji dan 1991. godine u zasjedi između sela Poljanak i Saborskog ubijena su trojica hrvatskih branitelja - Ivica Matovina, Stipe Matovina i Marko Šebalj.

Ivica Matovina bio je polaznik Tečaja Prvi hrvatski redarstvenik u kolovozu 1990. godine. Nakon tečaja raspoređen je u Jedinicu za posebne zadatke "Rakitje" iz koje se razvila 1. A brigada Zbora narodne garde "Tigrovi". S "Tigrovima" Matovina odlazi u Ilok, a izbijanjem rata u njegovu rodnu kraju vraća se u Saborsko. U obranu rodnog kraja vratio se i Marko Šebalj koji je također bio u "Tigrovima". Njih dvojica, zajedno s policajcima Stipom Matovinom i Milanom Conjarom išli su kobnog 6. rujna iz Saborskog prema Slunju potražiti liječničku pomoć i lijekove za civilno stanovništvo. Na povratku iz Slunja, u šumi između Poljanka i Sertić Poljane, uletjeli su u neprijateljsku zasjedu. Skupina pobunjenih Srba predvođena Slobodanom Uzelcem iz Plitvičkog Ljeskovca otvorila je vatru na njihovo vozilo. Poginuli su 22-godišnji Ivica Matovina, 21-godišnji Marko Šebalj te 22-godišnji Stipe Matovina. Preživio je jedino teško ranjeni Milan Conjar koji se pravio da je mrtav. Njega je Dane Matovina, koji je naišao cestom nedugo nakon strašnog zločina, prevezao do slunjskog doma zdravlja odakle je Conjar prebačen u bolnicu u Bihaću. Krajem listopada '91. pušten je iz bolnice te se vratio braniti Saborsko koje je u studenom '91. okupirano. Nakon "Oluje" preminuo je od posljedica ranjavanja.

Autor teksta - Borna Marinić

Izvori - Ivan Strižić: "Zločin bez kazne" - knjiga prva
Ivan Strižić: "Zločin bez kazne" - knjiga druga
Davor Runtić: "Prvi hrvatski redarstvenik"
Monografija Poginuli hrvatski branitelji iz Domovinskog rata Karlovačke županije

Komentari  

#1 Ivan 2019-09-06 16:08
Nisam siguran ali mislim da je Milan Conjar liječen u ogulinskoj bolnici, a ne u Bihaću kako piše u tekstu.
#2 Durda 2019-09-06 17:02
Pocivali u miru Bozjem laka im zemlja
#3 Jure 2019-09-08 09:02
Pocivali u miru Bozijem. Istina je da je pokojni Milan ljecen u Bihacu,nakon cega je prebacen u Ogulin! Naisao je Dane Ćeba koji je izukao pokojnog Milana i odveo ga za Slunj! Nazalost,ostaloj trojici nije bilo spasa...svi su imali prostreljene rane u predjelu glava,i vise od nekoliko....POCIVALI U MIRU BOZJEM!!
#4 Ivan 2019-09-08 14:53
Jure izbacio sam jedan dio tvog komentara, ti ćeš znati koji. Nemoj se ljutiti, to sam učinio radi sebe da ne bih imao neugodnosti, jer sam ionako nekima trn u oku.
Bilo pa prošlo.
#5 Jure 2019-09-08 18:26
Ma Ivane nemas problema!! Sve mi je jasno..al istina se mora znat!! Imas moju 100% podrsku u obavljanju svog posla,glede portala! I da nema tebe,pola ovoga se nebi znalo i bilo bi zaboravljeno!! Zahvaljujuci tebi,tvojoj profesiji i pozrtvovnosti za ovaj portal....niti smijemo niti mozemo,neke stvari zaboravit!! To je upisano u nasim srcima,i u povijesti o stvaranju RH. Ivane samo naprijed!

You have no rights to post comments